Originile celor peste 10.500 de minerale cunoscute pe Pământ au fost identificate: cum s-au format de-a lungul celor 4,5 miliarde de ani
Catalogul fiecărui mineral cunoscut de pe Pământ dezvăluie rolurile apei și ale vieții.
Asociația Internațională Mineralogică recunoaște aproximativ 6.000 de minerale, dar oamenii de știință de la Carnegie Institution for Science au remarcat că unele dintre acestea pot fi formate prin procese fizice, chimice și biologice alternative. Înregistrând fiecare „specie minerală” în funcție de fiecare proces posibil de formare, ei identifică 10.556 de „tipuri minerale” cunoscute.
Prin gruparea fiecărui tip de mineral după metoda și momentul de formare, ei oferă o perspectivă asupra motivului pentru care Pământul este mult mai bogat în diversitate minerală decât alte lumi cunoscute și cum aceasta a crescut de-a lungul istoriei sale.
Profesorul Robert Hazen și Dr. Shaunna Morrison au identificat 57 de procese care acționează asupra elementelor disponibile pentru a produce gama de minerale pe care le găsim în jurul nostru, descriind frecvența lor în revista American Mineralogist. Lista include cele evidente, cum ar fi produsele lavei și degradarea radioactivă, dar autorii fac distincții între fiert și copt (adică gătitul cu și fără apă). Dar poate cea mai surprinzătoare categorie este cea a mineralelor derivate din urină sau excremente de pasăre/lilieci (72 de exemple).
Fiecare mineral de pe Pământ
„Fiecare mineral are o istorie. Fiecare spune o poveste. Fiecare este o capsulă a timpului care dezvăluie trecutul Pământului, așa cum nimic altceva nu poate face”, a spus Hazen într-un comunicat.
„Peste 80% din mineralele Pământului au fost mediate de apă, ceea ce este, prin urmare, esențial important pentru diversitatea minerală de pe această planetă. Prin extensie, acesta explică unul dintre motivele cheie pentru care Luna, Mercur și chiar Marte au mult mai puține tipuri de minerale decât Pământul”, a adăugat Hazen.
Lucrarea a fost finanțată parțial de NASA datorită implicațiilor pe care le are pentru interpretarea dezvoltării altor planete, prin mineralele pe care le putem găsi acolo.
Viața și-a lăsat amprenta și în roci, nu doar sub formă de fosile, ci și în compoziția minerală.
„O treime din mineralele Pământului nu s-ar fi putut forma fără biologie – scoici, oase și dinți sau microbi, de exemplu. Sau rolul indirect vital al biologiei, cum ar fi prin crearea unei atmosfere bogate în oxigen care a condus la 2.000 de minerale”, a spus Hazen.