OMS, îngrijorată de explozia de noi cazuri de Covid în China. „O parte atât de semnificativă a lumii intră, de fapt, abia în al doilea val”

de: Dumitrescu Andrei
21 12. 2022

O creștere uriașă a numărului de cazuri de Covid în China provoacă alarmă în întreaga lume – chiar în momentul în care țara își schimbă modul în care înregistrează virusul, declarând miercuri zero decese în ciuda penuriei de medicamente și a cozilor la crematorii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este „foarte îngrijorată de evoluția situației cu tot mai multe rapoarte de boli grave”, a declarat directorul său general, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cazurile au crescut vertiginos în întreaga țară după ce regimul comunist aflat la putere a renunțat la politica zero-Covid în urma unor proteste uriașe, relaxând restricțiile și punând capăt obligativității de a efectua zilnic teste PCR.

Multe persoane s-au îmbolnăvit în orașe precum Beijing și Shanghai.

Reuters a relatat că a fost văzută o coadă de aproximativ 40 de mașini funerare care așteptau să intre într-un crematoriu din districtul Tongzhou din Beijing și că a existat o prezență intensă a poliției în afara crematoriului.

Între timp, un reporter al Associated Press a văzut săptămâna trecută mai multe persoane care au fost scoase din casele funerare din oraș, iar două rude au declarat că cei dragi lor au murit după ce au fost testați pozitiv la Covid.

China nu a raportat niciun deces

Miercuri, China nu a raportat niciun nou deces cauzat de Covid – și, de fapt, a sustras un deces din bilanțul general, scăzându-l la 5.241, fără a oferi o explicație.

Comisia Națională de Sănătate a țării a anunțat săptămâna aceasta că doar decesele cauzate de pneumonie și insuficiență respiratorie la pacienții cu virus sunt clasificate ca fiind decese cauzate de Covid.

Benjamin Mazer, profesor asistent de patologie la Universitatea Johns Hopkins din SUA, a declarat că noua clasificare ar rata „o mulțime de cazuri”, mai ales că cei care sunt vaccinați au mai puține șanse să moară de pneumonie.

„Nu are sens să aplicăm acest fel de mentalitate de tip martie 2020 în care doar pneumonia legată de Covid te poate ucide”, a declarat profesorul Mazer. „Există tot felul de complicații medicale”.

Numărul de decese ar putea crește brusc în viitorul apropiat, ziarul de stat Global Times relatând că un expert chinez în probleme respiratorii a prezis o creștere a numărului de cazuri grave în Beijing în următoarele săptămâni.

Virologul olandez Marion Koopmans, care face parte dintr-un comitet al OMS însărcinat cu consilierea cu privire la situația de urgență Covid-19, s-a întrebat dacă comunitatea mondială este cu adevărat post-pandemică „când o parte atât de semnificativă a lumii intră de fapt abia în al doilea val”.

Ea a adăugat: „Este clar că ne aflăm într-o fază foarte diferită a pandemiei, dar, în opinia mea, valul care urmează să se producă în China este important”.

SUA și Europa s-au oferit să ajute China

Unii oficiali americani și europeni s-au oferit să ajute la atenuarea unei crize de care se tem că va afecta economia globală și va perturba lanțurile de aprovizionare. Din centrul epidemiei din nordul Chinei, infecțiile se răspândesc în centrele de producție, inclusiv în delta râului Yangtze, lângă Shanghai, și perturbă forța de muncă.

Întreprinderile de comerț cu amănuntul și serviciile financiare au fost afectate puternic de lipsa de personal, iar fabricile nu sunt prea departe, spun organismele industriale.

China este încă izolată în mare măsură de lumea exterioară, existând încă restricții Covid în ceea ce privește călătoriile internaționale, dar există semne că și aceste reguli sunt în curs de relaxare.