21 dec. 2022 | 12:24

China nu a mai înregistrat niciun deces provocat de Covid-19. Cum a fost posibil

ULTIMA ORĂ
China nu a mai înregistrat niciun deces provocat de Covid-19. Cum a fost posibil

China a declarat miercuri că nici o persoană nu a murit din cauza Covid-19 , după ce a schimbat criteriile de înregistrare a deceselor provocate de virus, astfel încât cele mai multe dintre ele nu mai sunt luate în calcul.

Chiina și-a schimbat politica zero-Covid

Spitalele sunt în dificultate, rafturile farmaciilor sunt goale și crematoriile sunt copleșite în urma deciziei bruște a guvernului chinez de a ridica ani de zile de izolare, carantină și teste în masă.

China a înregistrat un total de șapte decese – toate în Beijing – de la decizia de a ridica politica de zero-Covid, dar a eliminat miercuri un deces din numărătoarea oficială.

Eliminarea a fost făcută în urma unui anunț guvernamental potrivit căruia doar cei care au murit direct din cauza insuficienței respiratorii cauzate de virus vor fi numărați în statisticile privind decesele cauzate de Covid.

Anterior, persoanele care au murit din cauza unei boli în timp ce erau infectate cu virusul erau contabilizate ca fiind decese Covid. Acest mod de înregistrare a deceselor Covid reprezintă un număr uriaș de decese în alte țări.

„În prezent, după ce a fost infectat cu varianta Omicron, principala cauză a decesului rămâne bolile de bază”, a declarat marți Wang Guiqiang de la Primul Spital al Universității din Beijing, în cadrul unei conferințe de presă a Comisiei Naționale de Sănătate (NHC).

„Bătrânii au alte afecțiuni de bază, doar un număr foarte mic moare direct din cauza insuficienței respiratorii cauzate de infecția cu Covid”, a spus el.

Un număr mare de cazuri vor rămâne neînregistrate

Iar un expert a declarat pentru AFP că, deoarece varianta Omicron, care predomină, nu afectează plămânii la fel de mult ca alte tulpini de Covid-19, schimbarea definiției va însemna că un număr mult mai mare de cazuri vor rămâne acum neînregistrate.

„Definiția care se concentrează pe insuficiența respiratorie (care se dezvoltă atunci când plămânii nu pot aduce suficient oxigen în sânge) va omite un număr mare de decese cauzate de Covid”, a declarat Yanzhong Huang, cercetător senior pentru sănătate globală la Council on Foreign Relations, cu sediul la New York.

„Noua definiție este o inversare a normei internaționale adoptate de la jumătatea lunii aprilie, în timpul epidemiei din Shanghai, care contabilizează un deces de covidie ca fiind orice persoană care a murit cu Covid”, a adăugat el.