Olaf Scholz, avertisment sumbru despre războiul din Ucraina. Declarațiile care spulberă speranțele ucrainenilor

de: Anca Lupescu
04 07. 2022

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că decizia Rusiei de a invada Ucraina a fost luată cu cel puțin un an înainte de a începe. Forțele rusești au intensificat atacurile în regiunea Donețk.

Olaf Scholz, despre cât ar putea dura războiul

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că președintele rus Vladimir Putin s-a pregătit pentru războiul său împotriva Ucrainei cu cel puțin un an înainte de a-l declanșa și a prezis că Putin va fi probabil capabil să mențină o ofensivă prelungită pentru „mult timp”.

Scholz a făcut aceste comentarii într-un interviu acordat joi moderatoarei emisiunii „Face the Nation” de la CBS News și corespondentului șef al departamentului de afaceri externe, Margaret Brennan, în cadrul summitului NATO de la Madrid.

Războiul din Ucraina se desfășoară deja de mai bine de patru luni, iar Rusia își folosește puterea de foc pentru a obține câștiguri treptate. Serviciile secrete americane estimează că Rusia deține în prezent aproximativ 20% din teritoriul țării, în special în estul Ucrainei.

„Când nu va mai avea Rusia capacitatea de a continua această luptă? Când va rămâne Putin fără arme, fără fonduri? Sau acest lucru poate continua ani de zile?”, l-a întrebat Brennan pe Scholz.

Ministerul britanic al Apărării afirmă că invazia rusă în Ucraina continuă să aibă un impact devastator asupra sectorului agricol ucrainean.

Acesta spune că războiul a afectat lanțurile de aprovizionare cu semințe și îngrășăminte de care fermierii ucraineni au nevoie.

Ministerul a mai spus că blocada rusă de la Odesa împiedică exportul de alimente. Acesta a declarat că este puțin probabil ca exporturile de cereale ale Ucrainei în 2022 să fie mai mari de 35% din totalul de anul trecut.

Între timp, după ce ultimul centru major de populație rămas în regiunea Luhansk – Lisichansk – a căzut sub control rusesc, ministerul britanic a declarat că atenția Rusiei se va îndrepta probabil spre Donețk. O mare parte din această parte a Donbasului rămâne sub controlul forțelor ucrainene.

„Lupta pentru Donbas a fost măcinantă și de uzură și este foarte puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în următoarele săptămâni”, a declarat ministerul.

Ucraina spune că participarea la summitul G20 depinde de prezența sau nu a Rusiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că participarea sa la summitul G20 din noiembrie din Indonezia depinde de prezența sau nu a Rusiei la această reuniune.

„Participarea noastră depinde de Federația Rusă, dacă va fi prezentă sau nu”, a declarat Zelenskyy, citat de agenția de presă Interfax-Ucraina.

Președintele indonezian Joko Widodo, gazda summitului, i-a adresat o invitație lui Zelensko în timpul vizitei sale la Kiev săptămâna trecută.

„I-am spus președintelui indonezian că suntem recunoscători pentru invitație, dar avem o situație de securitate”, a declarat Zelenski, adăugând că se îndoiește că mulți lideri vor participa la summit dacă președintele rus intenționează să fie prezent.

Președintele rus Vladimir Putin și-a semnalat deja intenția de a participa la summitul G20. Dar rămâne neclar dacă intenționează să participe la eveniment în mod virtual sau în persoană.

Reuniunea de redresare a Ucrainei se va deschide la Lugano

Lideri din zeci de țări, organizații internaționale și sectorul privat se reunesc în Elveția pentru a discuta un plan de redresare a Ucrainei.

Președintele ucrainean  se va adresa adunării în mod virtual.

Conferința de două zile a fost planificată cu mult înainte ca Rusia să lanseze invazia sa la scară largă la 24 februarie. Inițial, fusese programată pentru a discuta despre reformele din Ucraina, dar după începerea războiului, accentul a fost mutat pe reconstrucție.

Se așteaptă ca reconstrucția Ucrainei, odată ce războiul se va încheia, să coste sute de miliarde de dolari.

Efortul va necesita „investiții colosale”, a declarat Zelensko în weekend.

Școala de Economie de la Kiev a estimat pagubele produse până în prezent clădirilor și infrastructurii la aproape 104 miliarde de dolari (100 de miliarde de euro).

Ea a estimat că cel puțin 45 de milioane de metri pătrați de locuințe, 256 de întreprinderi, 656 de instituții medicale și 1.177 de instituții de învățământ au fost avariate, distruse sau confiscate, în timp ce economia Ucrainei a suferit deja pierderi de până la 600 de miliarde de dolari.