Ochii nu mint niciodată: testul care îți arată dacă ai Alzheimer

de: Iulia Kelt
16 02. 2022

Alzheimer este o boală gravă a creierului, marcată de un declin mental lent, care se poate dezvolta neobservat timp de zeci de ani, înainte de apariția primelor simptome. Cu toate astea, semne ascunse ale afecțiunii ar putea fi observate încă de dinainte, spun experții.

Noile cercetări sugerează că subțierea retinei unei persoane, la o vârstă mijlocie, este un factor aflat în strânsă legătură cu performanța cognitivă.

Deși, în acest moment, sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a stabili veridicitatea actualelor descoperiri, echipa din spatele unui nou studiu spune că descoperirile ar putea, într-o zi, să deschidă calea către un simplu test ocular care ar putea ajuta la prezicerea riscului unei persoane de a dezvolta Alzheimer, cea mai comună formă de demență.

„Având în vedere că nu am reușit să tratăm boala Alzheimer și că prevalența globală a bolii este în creștere, acest studiu ar ajuta lumea medicală”, a declarat Ashleigh Barrett-Young, de la Universitatea din Otago din Noua Zeelandă.

Persoanele cu Alzheimer trăiesc adesea cu deficiențe de vedere care ar putea contribui la confuzie mentală, dezorientare și retragere socială, toate fiind simptome care, împreună cu pierderea memoriei, perturbă viața de zi cu zi.

Un test al oamenilor de știință a arătat care este legătura dintre detaliile din ochiul uman și boala Alzheimer

O echipă de cercetători a selectat pentru analiză un grup de 865 de adulți cărora li s-au efectuat scanări oculare la vârsta de 45 de ani. Pentru acest test a fost măsurată grosimea a două părți diferite ale retinei.

Analiza a arătat că participanții la studiu cu straturi retiniene mai subțiri au obținut scoruri mai mici la testele de performanță cognitivă, atât ca adulți, cât și când erau copii.

Cu toate acestea, nu s-au găsit asocieri între subțierea retinei și o scădere generală a performanței cognitive, între copilărie și vârsta maturității, care ar putea indica ce se întâmplă în creier.

Având în vedere că testele oftalmologice de rutină sunt mai puțin costisitoare decât scanările imagistice ale creierului care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a investiga sănătatea creierului, ar fi o alternativă rentabilă pentru a monitoriza modificările sănătății creierului.

„În viitor, aceste descoperiri ar putea duce la utilizarea inteligenței artificiale pentru a efectua o scanare tomografică, efectuată la un optometrist care să o combine cu alte date pentru a determina riscul probabil de a dezvolta Alzheimer”, a mai spus unul dintre cercetători, parte din acest studiu medical.