Obligatoriu până pe 26 noiembrie altfel, amendă și de 10.000 de lei pentru românii care nu se înscriu într-un registru de evidență

de: Cojocaru Cristian
13 11. 2022

Românii trebuie să știe că acest lucru este obligatoriu până în data de 26 noiembrie. Cei care nu se vor înregistra, riscă o amendă considerabilă de până la 10.000 de lei.

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice care dețin fose septice, sunt obligate să se înscrie într-un registru de evidență, însă nu mai târziu de 26 noiembrie 2022. Acest lucru este obligatoriu doar dacă fosele sunt deja construite și conectate, sau în termne de 120 de zile de la conectarea la sistemul de colectare și epurare a apelor uzate, după cum au transmis membrii Gărzii Naționale de Mediu.

„Pe 26 mai 2022, a intrat în vigoare un act normativ (HG 714/2002) prin care persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate. Conform HG 714/2002, deţinătorii foselor septice sunt obligaţi să se înscrie în registrul de evidenţă în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele deja construite şi conectate (adică până pe 26 noiembrie 2022). Obligaţia se aplică atât pentru fosele/bazine vidanjabile existente, cât şi în cazul celor care sunt în curs de construire”, se arată pe pagina oficială de Facebook a instituției.

De la momentul intrării în vigoare a legii, atât Unitățile Administrative Teritoriale, cât și primăriile localităților au avut un termen de 90 de zile pentru a înființa aceste registre. Ele pot fi organizate și întreținute atât în format fizic, dar și electronic, având obligația de a le pune la dispoziția autorităților, la cerere.

Obiectivul principal al noii legi este acela de a fi diminuată poluarea pânzei freatice, precum și a apelor de suprafață. Amenzile vor fi usturătoare în cazul celor care nu se înregistrează, ajungând chiar și la suma de 10.000 de lei.

Obligatoriu din 26 noiembrie pentru românii cu fose septice

Aceste amenzi vor fi date în urma sesizării de alterare a calității unor corpuri de apă, iar ulterior vor fi depistate persoanele care dețin respectiva fosă septică. Dacă acestea nu s-au înscris în registrul special, amenda nu va fi deloc mică.

„Controalele Gărzii Naţionale de Mediu vor viza conformarea sistemelor individuale adecvate, potrivit unei programări stabilite anual cu reprezentanţi ai primăriilor şi cu Administraţia Naţională Apele Române, pe baza monitorizării corpurilor de apă care evidenţiază deteriorări ale stării acestora.

În concluzie, dacă în urma sesizării de alterare a calităţii unor corpuri de apă (venită din partea ANAR) vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda Naţionala de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”, precizează GNM.

Persoanele fizice si juridice care dețin fose septice trebuie sa se inscrie in registrul special pana la data de 26 noiembrie

Înscrierea în registrul respectiv poate fi efectuată prin depunerea unui formular care se regăsește la primărie, precum și completarea acestuia online, pe site-urile instituțiilor. Garda de Mediu a explicat că aceste sisteme de colectare și epurare a apelor uzate sunt acelea care asigură mediului un nivel de protecție aflat în parametri normali, la fel ca și cele publice centralizate, de canalizare și de epurare.

De asemenea, ele trebuie să respecte condițiile tehnice de mediu și de reglementare a standardizării, precum și legislației în vigoare cu trimitere la domeniul apelor uzate și gospodăririi apelor.