Oamenii se uită la prețuri și nu le vine să creadă: mâncarea s-a ieftinit, brusc, peste noapte. Când ai fost ultima dată la magazin?

de: Mădălina Bahrim
05 09. 2022

Avem o evoluție surprinzător de bună la prețurile mondiale ale alimentelor. În mod neașteptat, apar noi ieftiniri în întreaga lume.

Conform unei analize de specialitate ale cărei date sunt valabile pentru luna august a anului curent reflectă faptul că înregistrăm o tendință de scădere a prețurilor alimentelor la nivel global.

Cercetarea, care aparține Organizației Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), indică faptul că plătim din ce în ce mai puțin pe mâncare. Desigur, a nu se înțelege prin acest lucru faptul că mâncarea e ieftină! Nici pe departe, față de nivelul din 2021, de exemplu, prețurile sunt foarte piperate, dar discutăm punctual despre o tendință de scădere. Practic, dacă lucrurile se mențin așa și-n următoarele luni, avem șanse să ajungem la nivelurile de cost de anul trecut.

Tendința despre care vorbim se menține deja de cinci luni consecutive (punând la socoteală și luna august, desigur), ne spun experții din cadrul FAO.

S-a ieftinit mâncarea, anunță analiștii economici

Potrivit acestora, indicele global al preţurilor produselor alimentare, Food Price Index, a scăzut în luna august 2022 la 138 puncte, faţă de valoarea revizuită de 140,7 puncte atinsă în iulie.

Indicele măsoară prețurile pentru produse precum lactatele, carnea, uleiurile vegetale, zahărul și cerealele.

O ieftinire semnificativă o vedem la cereale, care s-au depreciat la preț cu 1,4% în august comparativ cu luna iulie. Doar că avem și scumpiri, potrivit analizei citate. Porumbul este cel al cărui preț s-a majorat de la lună la alta, cu 1,5%. Motivul ce stă la baza scumpirilor la porumb este cauzat de canicula din Europa și din SUA. În schimb, ieftinirile s-au bazat pe faptul că Ucraina a reluat exporturile de cereale, fiind unul dintre cei mai mari exportatori globali pe acest segment, activitate ce fusese blocată de războiul declanșat de Rusia.

Referitor la recolta de toamnă, analiștii FAO anticipează o scădere a producției. Se estimează că producția de cereale va scădea până la 2,774 miliarde de tone.