Oamenii de știință au găsit diamante care nu există pe Pământ: ce este lonsdaleitul

de: Ozana Mazilu
25 09. 2022

Diamantele sunt peste tot: pe exoplanete, în meteoriți, în verigheta mamei tale. Unele diamante, totuși, sunt mult mai exotice decât ceea ce ai găsi în magazinul Swarovski din mall-ul de lângă tine.

Într-un studiu publicat recent în Proceedings of the National Academy Sciences (PNAS), o echipă de cercetători afirmă că a găsit cele mai mari cristale de până acum dintr-o formă misterioasă de diamant numită lonsdaleit.

Diamante cu origini extraterestre

Cu structura sa hexagonală unică, se crede că lonsdaleitul este cu aproximativ 58% mai dur decât diamantele Pământului, potrivit cercetătorilor. Și pentru că nu se formează în mod natural pe Pământ, lonsdaleitul a fost găsit doar în meteoriți rari de ureilit, ceea ce face dificilă sarcina de a descoperi originile materialului.

Totuși, asta nu pare să-i descurajeze pe acești oameni de știință: „Acest studiu demonstrează categoric că lonsdaleitul există în natură”, a declarat cercetătorul principal Dougal McCulloch de la RMIT, într-un comunicat de presă.

Descoperirile lui McCulloch și ale companiei au arătat, de asemenea, că aceste exemplare de lonsdaleit s-ar fi putut forma în urma unei planete pitice distruse de un asteroid gigantic, cu aproximativ 4,5 miliarde de ani în urmă.

„Sunt dovezi puternice că există un proces de formare recent descoperit pentru lonsdaleitul și diamantul obișnuit”, a spus McCulloch, „care este ca un proces de depunere chimică supercritică de vapori care a avut loc în aceste roci spațiale, probabil pe planeta pitică, la scurt timp după o coliziune catastrofală”.

Așadar, diamantele misterioase s-au format după ciocnire, nu în timpul ei, așa cum se credea odinioară, ceea ce înseamnă că acele forțe extraordinare, care zdrobesc planeta, ar putea să nu fie necesare pentru a crea lonsdaleite, ci mai degrabă condițiile care urmează.

De fapt, autorul principal al studiului și geologul Universității Monash, Andy Tomkins, consideră că descoperirile ar putea ajuta la replicarea artificială a procesului la scară industrială, unde diamantele extraordinar de dure ar putea fi apoi folosite pentru a crea „piese de mașină ultra-dure”. Ca referință, lonsdaleitul a fost deja creat artificial, dar nu la scara pe care și-o imaginează Tomkins.