Oamenii de știință au descoperit o grupă de sânge total nouă: de ce este atât de rară

de: Ozana Mazilu
07 10. 2022

Oamenii de știință care cercetează un mister vechi de 30 de ani care înconjoară un antigen rar au descoperit un nou sistem de grupe sanguine, numit Er. Iată ce știm despre noua grupă de sânge.

Grupa ta de sânge este determinată de prezența sau absența antigenelor specifice, tipul principal pe care oamenii îl cunosc fiind A, B, O și AB (pozitive și negative). Cu toate acestea, grupele de sânge sunt ușor diferite.

„Termenul „grupă de sânge” se referă la întregul sistem de grupă de sânge”, explică o lucrare din 2014 pe această temă, „cuprinzând antigene de celule roșii din sânge a căror specificitate este controlată de o serie de gene”.

Ce are special această grupă de sânge

În total, există 44 de sisteme de grupe de sânge, cel mai recent tocmai fiind descoperit de oamenii de știință de la Universitatea din Bristol. Există atât de multe grupuri, deoarece există multe moduri de grupare a celulelor roșii din sânge pe baza antigenelor de pe suprafața lor. Echipa investiga o colecție destul de comună de antigene de celule roșii numită Er. În ciuda faptului că au fost descoperite pentru prima dată în urmă cu aproape 40 de ani, aceste antigene nu s-au încadrat în niciun sistem cunoscut de grupe de sânge.

În cadrul studiului, persoanelor cu aloanticorpi (anticorpi produși în mod specific în urma expunerii la antigene străine de celule roșii din sânge) pentru antigenele Er au fost analizate secvențele de ADN care codifică gene.

Echipa a descoperit modificări în gena care codifică proteina Piezo1, care ar provoca o proteină alterată pe suprafața celulelor roșii din sânge la acești indivizi. Folosind editarea genelor pe o linie celulară, ei au reușit să demonstreze că proteina Piezo1 era necesară pentru exprimarea antigenului Er și să stabilească că Er era propriul său sistem de grup sanguin, care cuprindea antigene Era, Erb și Er3 recunoscute anterior, plus două noi antigene Er cu „incidență mare”, numite Er4 și Er5.

Prezența aloanticorpilor poate cauza probleme în timpul transfuziei, dacă există o nepotrivire între donator și primitor, precum și declanșarea atacurilor asupra sistemului imunitar în timpul sarcinii. Cele două noi antigene, Er4 și Er5, sunt asociate cu boala hemolitică severă a fătului și a nou-născutului. În timpul studiului, două femei însărcinate cu aloanticorpi la antigenii nou descoperiți au avortat, potrivit unui comunicat de presă. Astfel de cercetări ar putea ajuta la dezvoltarea de teste pentru tipurile de sânge rare, optimizând îngrijirea pentru astfel de pacienți.