Oamenii care lucrează de la distanță au mai multe șanse să fie spionați de șeful lor
Lucrătorii de la distanță sunt supuși unei supravegheri sporite de către angajatori, potrivit unui raport al sindicatului muncitorilor din Marea Britanie, The Trades Union Congress (TUC).
Tehnologia intruzivă de supraveghere a lucrătorilor și inteligența artificială riscă să „scape de sub control”, fără o reglementare mai strictă pentru protejarea lucrătorilor, au avertizat sindicatele, conform Metro.co.uk.
Aproximativ 60% dintre angajați au declarat că au fost supuși unei forme de supraveghere și monitorizare tehnologică la locul de muncă actual, într-un sondaj al TUC. Acest număr a crescut de la 53% anul precedent.
Angajații care lucrează de la distanță sunt mai ușor supravegheați de angajatori
TUC, care reprezintă 5,5 milioane de membri din 48 de sindicate din Anglia și Țara Galilor, a constatat că majoritatea lucrătorilor au fost supravegheați în ultimul an și susțin în mod covârșitor o reglementare mai puternică împotriva acesteia.
Tehnologiile ar putea duce la discriminare la scară largă, intensificarea muncii și tratament inechitabil dacă sunt lăsate necontrolate, a avertizat TUC.
Tehnologia de supraveghere la locul de muncă a luat amploare în timpul pandemiei, deoarece angajatorii au trecut la forme de muncă remote.
Supravegherea poate include monitorizarea e-mailurilor și a fișierelor, camerele web pe computerele de serviciu, urmărirea când și cât de mult lucrează un angajat, apelurile efectuate și mișcările făcute de aceștia.
„Tehnologia de supraveghere a lucrătorilor a luat amploare în timpul acestei pandemii și acum riscă să scape de sub control”, a declarat Frances O’Grady, secretarul general al TUC.
Tehnologiile bazate pe inteligență artificială sunt folosite chiar și pentru a analiza expresiile faciale, tonul vocii și accentele, pentru a evalua adecvarea candidaților pentru anumite roluri, se arată în raport.
TUC solicită o obligație statutară de a consulta sindicatele înainte ca un angajator să introducă utilizarea inteligenței artificiale și a sistemelor automate de luare a deciziilor și un proiect de lege privind ocuparea forței de muncă care include dreptul la deconectare, alături de drepturile digitale pentru a îmbunătăți transparența în utilizarea tehnologiei de supraveghere.