O nouă lege în Rusia. Ce interzice Vladimir Putin

de: Cătălina Burghelea
18 07. 2022

Președintele Vladimir Putin interzice orice plată în Rusia prin intermediul criptomonedelor. Pe fondul conflictului intern, liderul de la Kremlin a semnat un nou proiect de lege prin care nu se pot utiliza activele digitale, cum ar fi criptomonedele și NFT, pentru a plăti bunuri și servicii.

Orice plată prin criptomonede, interzisă în Rusia

Putin a adoptat o nouă lege în Federația Rusă. Potrivit actului normativ, sunt interzise plățile cu criptomonede. De asemenea, schimburile criptografice și furnizorii trebuie să refuze tranzacțiile în care plata digitală poate fi interpretată ca un înlocuitor monetar. Totuși, există un limbaj în clauza finală a legii care face excepții pentru anumite plăți.

Vladimir Putin a decis deja

Deținătorii ruși de criptomonede pot în continuare să cumpere bani virtuali, dar niciun vânzător din Rusia nu va primit bitcoin în schimbul anumitor cumpărături. Se crede că țara lui Putin vrea să reprime afacerile care ar putea folosi criptomonedele drept modalitate de a evita sancțiunile impuse după invazia Ucrainei.

Jurnaliștii de la New York Times susțin că piața cripto a fost folosită, la scurt timp după începerea invaziei, „pentru a ocoli punctele de control pe care se bazează guvernele – în principal transferuri de bani de către bănci – pentru a bloca executarea tranzacțiilor”.

Lovitură pentru companiile care fug în Occident

Acest domeniu este deja un subiect controversat în Rusia, deoarece multe facțiuni guvernamentale dezbat dacă să reglementeze sau să interzică criptomonedele. Banca Centrală a Rusiei a cerut o interdicție totală, dar Ministerul de Finanțe s-a opus acestei poziții, explicând că reglementarea actuală este suficientă și necesară pentru a permite dezvoltarea tehnologiei cripto.

Șeful de stat rus are în plan confiscarea activelor companiilor occidentale care părăsesc Rusia, în semn de protest față de războiul din Ucraina. Cu toate acestea, proiectul de lege încă nu a trecut de Parlament. Astfel, firmele încă mai au timp să negocieze cu Vladimir Putin.

Ce spun specialiștii ruși

În opinia unor experți ruși, documentul ar putea rămâne împotmolit, în ciuda temerilor afaceriștilor și miliardarilor din Occident. „Faptul că a trecut doar de prima lectură și s-a împotmolit înseamnă că nu există un consens în cadrul guvernului cu privire la soarta sa”, a relatat Tatiana Stanovaya, fondatoarea firmei de analiză politică R. Politik.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a explicat că autoritățile monitorizează companiile care se retrag din Rusia, pentru a se asigura că obligațiile față de angajați au fost îndeplinite, cu respectarea legislației rusești.