O bucată de gheață veche de 5 milioane de ani, analizată de oamenii de știință: ce legătură ar putea avea cu încălzirea globală

de: Iulia Kelt
18 08. 2022

O bucată gheață extrasă din Antarctica a fost datată cu aproximativ cinci milioane de ani în urmă, permițând cercetătorilor să studieze atmosfera Pământului din acea perioadă.

Analiza condițiilor climatice ale Pământului în trecutul îndepărtat le permite oamenilor de știință să facă predicții informate despre modul în care mediul se va schimba probabil în viitor. Din acest motiv, cercetătorii scot în mod regulat nuclee din calotele de gheață din estul Antarcticii, sperând să găsească bule de aer care au fost prinse în gheața milioane de ani.

„Lipsa gheții mai vechi limitează sever înregistrările noastre paleoclimatice directe și creează incertitudini atunci când modelăm previziunile climatice viitoare, care includ configurația modelată a calotei glaciare antarctice din trecut”, au declarat ei.

Cercetătorii voiau neaparat o mostră de gheață din Pliogen

Oamenii de știință voiau să obțină mostre de gheață care datează din Pliocen, care este văzută ca fiind un analog pentru încălzirea aglobală actuală. În căutarea unui eșantion din această perioadă, cercetătorii au decis să foreze în Valea Ong, situată în munții Transantarctici și care conține gheață despre care se crede că este mai veche decât calotele de gheață din estul Antarcticii.

Rezultatele au indicat că miezul de gheață conținea două straturi separate, dintre care cel mai tânăr are aproximativ 2,95 milioane de ani. Sub aceasta, o secțiune mai veche de gheață a fost datată între 4,3 și 5,1 milioane de ani.

„Vârstele raportate aici coincid cu epoca pliocenă”, scriu autorii studiului.

Mai precis, cele două straturi corespund cu două glaciații globale, dintre care una a avut loc în timpul Pliocenului timpuriu (cu aproximativ 4,8 până la 4,9 milioane de ani în urmă), în timp ce celălaltă a avut loc la Pliocenul târziu, cu aproximativ 3,3 milioane de ani în urmă.

Ultimul eveniment a fost urmat de o perioadă în care temperaturile globale le-au depășit pe cele de astăzi. Acest lucru ar putea oferi indicii vitale cu privire la modul în care creșterea emisiilor și a temperaturilor ar putea afecta planeta în următorii ani.