Nu te bucura prea tare că bonul de masă se face 30 de lei: legea îi permite șefului tău să nu-ți dea bani mai mulți

de: Mădălina Bahrim
12 06. 2022

Conform celor mai recente modificări legislative, angajații români vor beneficia, de la 1 iulie 2022, de o majorare importantă a valorii tichetului de masă (sau bonului de masă), așa cum mai este cunoscut.

Practic, de la 20,17 lei/tichet, se va ajunge la 30 de lei. În acest moment, la finalul unei luni cu 22 de zile lucrătoare, angajatul primește 443,74 de lei/luna. Suma va ajunge la 660 de lei, după creșterea valorii, de luna viitoare.

De asemenea, proiectul legislativ prevede că angajatorii pot oferi, suplimentar, în luna iulie, tichete de masă cu o valoare egală diferenței dintre valoarea stabilită, de până la 30 lei/tichet de masă pe zi și valoarea stabilită pentru luna iunie 2022, în acord cu zilele lucrate în această lună.

„În momentul de faţă, instituţiile publice şi private din România pot acorda, conform Legii 165 din 10 iulie 2018, tichete de masă sau bonuri de masă. Cu acestea pot fi achiziţionate doar produse alimentare sau mese calde. În prezent, valoarea unui tichet de masă este de 20,17 de lei. Asta înseamnă că, pentru 22 de zile lucrătoare, tichetele echivalează cu suma de 443,74 lei”, a transmis, marţi, 5 aprilie 2022, deputatul PSD Vasile Cîtea.

Inițial, se propusese majorarea tichetelor de la 1 iunie, iar coaliția dezbătea la vremea respectivă mai multe variante de lucru.

„În acest context, Partidul Social Democrat a propus majorarea valorii tichetelor de masă pentru angajaţi de la 1 iunie, cu 10 lei. Asta ar însemna un plus de 216 lei pentru fiecare angajat în parte, iar valoarea tichetului va ajunge la 30 de lei.

De cealaltă parte, am văzut că există şi o altă propunere venită din partea premierului, aceea ca tichetele de masă să ajungă la o valoarede 40 de lei. Orice decizie va fi luată, important este să se întâmple ceva cu aceste tichete şi să vedem o creştere a lor. E o modalitate de a fi alături de angajaţi şi de a-i ajuta să facă faţă valului de scumpiri”, a mai spus social-democratul.

Bucurie mare, întristare sigură

Dacă aștepți cu nerăbdare această creștere, trebuie să fii pregătit pentru ce e mai rău. Legislația în vigoare nu obligă firmele să ofere valoarea maximă a tichetului de masă. Practic, decizia aparține exclusiv angajatorului tău. El hotărăște dacă acordă beneficii mai generoase salariaților sau le menține pe cele din prezent.

Ținând cont de probleme financiare pe care le are și mediul de afaceri, e probabil ca mulți angajați să nu vadă majorarea!

Totuși, dacă te vei număra printre norocoși, vei simți o ușurare pe bugetul familiei, în condițiile în care, dat fiind actualul val inflaționist, orice ban care intră în casă este valoros și de mare folos! O analiză GfK Consumer Panels & Services arată că, în primele trei luni din acest an, cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum (FMCG) s-au majorat cu 7% față de perioada similară a anului trecut. Românii se îndreaptă către discounteri, căutând cele mai bune oferte pentru buzunarul lor.