Nu o să crezi unde sunt investite fondurile din pilonul II de pensii: ”Aici sunt banii dumneavoastră”

de: Mădălina Bahrim
03 01. 2022

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu banii tăi, atunci când contribui la pilonul II de pensii? Ei bine, fondurile de pensii îi investesc, iar noi am aflat unde ajung aceștia.

De exemplu, BCR Pensii, al șaselea fond de pensii private Pilon II după nivelul activelor, a plasat bani ai viitorilor pensionari în acțiuni TeraPlast și One United Properties și a revenit cu plasamente la Sphera Group, operatorul în sistem de franciză al lanțurilor de restaurante KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Investițiile BCR Pensii în acțiuni însumau 1,33 miliarde de lei la finele lunii septembrie 2021, de la 1,24 miliarde de lei în iunie 2021 și 874,87 milioane de lei în septembrie 2020.

Ce trebuie să știe viitorii pensionari ai României, despre banii lor

Despre pilonul II de pensii se vorbește și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Ne manifestăm voința politică foarte clară de a crește contribuția la Pilonul II, este absolut vital pentru sănătatea pensiilor pe termen lung, dar în linie cu strategia fiscal bugetară, o decizie pe care Guvernul României trebuie să o ia în fiecare an”, susțin guvernanții.

De asemenea, Strategia fiscal bugetară care se actualizează în fiecare an prevede în acest moment creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024. Scopul este să ajunge la o pensie alternativă în care să avem un pic mai multă încredere și care să depindă un pic mai puțin de practicile financiare ale statului.

„Contribuțiile la Pilonul II (în prezent 3,75%) vor crește în linie cu prevederile Strategiei Fiscal-Bugetare pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii”, se arată în Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) publicat miercuri de Guvern.

Deși există o șansă ca respectiva contribuție să ajungă chiar și până la 6%, guvernanții nu se aventurează să facă vreo promisiune în acest sens.

„Nu vreau să speculez. (..) Ce am spus mai devreme este că nu vreau să legăm o cifră care se aplică până în 2026 (n.a reformele și proiectele de investiții din PNRR) de o strategie care se modifică totuși anual. Deci dacă guvernul în procesul de analiză și pe reforma sistemului public de pensii va decide în viitoarea strategie fiscal bugetară de a anul viitor să mențină această creștere la 4,75% atunci vom sta și noi în PNRR pe această linie. Dacă Guvernul va decide să fie mai puțin sau mai mult, cu atât mai mult. De aceea am lăsat flexibilă acea prevedere.”, a precizat Cristian Ghinea.