PNRR-ul vine la pachet cu noi cărți de identitate electronice pentru români

PNRR-ul vine la pachet cu noi cărți de identitate electronice pentru români

În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România își asumă o țintă ambițioasă în privința emiterii de noi cărți de identitate electronice.

Practic, autoritățile de la București și-au asumat ca, până în anul 2026, în România să fie emise 8,5 milioane de cărți de identitate electronice.

De asemenea, în PNRR se mai arată că 4,5 milioane de noi cărți de identitate electronice emise este ținta pentru ultimul trimestru din 2024.

Tot ce trebuie să știi despre noua carte de identitate electronică

Noua carte electronică de identitate a fost introdusă deja sub forma unui proiect pilot în Cluj-Napoca. Românii din Cluj Napoca sunt primii care intră în posesia noilor cărți de identitate electronice, iar până în 2031, toți românii vor utiliza acest tip de buletine. Potrivit autorităților, anul acesta vor fi emise aproximativ 5.000 de cărți de identitate electronice, la prețul de 70 de lei bucata.

Noile cărți de identitate au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile care se află și pe actualele buletine, vor avea și un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Vor fi și alte elemente de siguranță care se regăsesc și pe cărțile de identitate din alte țări europene. Efortul din spatele acestei tranziții s-a făcut pentru că buletinele clasice românești sunt cel mai ușor de falsificat, conform polițiștilor.

Vor exista în continuare în circulație și buletine fără cip. Acestea vor fi tot de dimensiunea unui card bancar, dar nu le vei putea folosi pentru a ieși din țară. În schimb, cei aflați în acea situație vor fi nevoiți să folosească un pașaport cu cip pentru a trece granița.

Românii vor putea opta pentru cărți electronice de identitate începând cu vârsta de 12 ani, documente prevăzute cu un CIP pe care sunt stocate imaginea facială și două amprente digitale și cu care se pot autentifica în Platforma informatică din asigurările de sănătate, potrivit unui proiect scos în dezbatere publică în ianuarie 2020 de MAI.

Dacă părintele sau tutorele legal dorește, poate solicita eliberarea unei cărți de identitate pentru copil, indiferent de vârsta acestuia.

Citește și: