Nu mai vine recesiunea, ci criza economică din 2008: Europa, la un pas de marele dezastru

de: Mădălina Bahrim
22 09. 2022

În ultimele săptămâni au apărut numeroase avertismente cu privire la riscurile uriașe ca Europa să intre în recesiune, în sezonul rece. De ceva timp nu se mai vorbește doar despre o recesiune ușoară, ci despre una care are foarte multe în comun cu o veritabilă criză economică.

Analiștii economici sunt din ce în ce mai sceptici cu privire la evoluția economiilor europene în perioada următoare. Avem prea multe provocări, ca să ne permitem să credem că vom depăși cu bine sezonul rece. Criza alimentară, criza inflaționistă și războiul îi determină pe analiști să-și corecteze previziunile conturate anterior și să vină acum cu unele mult mai negative.

De exemplu, economiștii din cadrul Deutsche Bank au reevaluat situația și și-au refăcut calculele, iar concluziile sunt dramatice. Experții au decis să corecteze în minus predicțiile anterioare, iar noile așteptări sunt radical diferite față de cele de până acum, semn că la orizont apar din ce în ce mai multe indicii care ne arată cât de gravă e situația, de fapt.

Europa, cu un picior în groapa crizei economice

Dacă în predicțiile anterioare analiștii estimau o scădere economică în cadrul Uniunii Europene de doar 0,3% pentru anul 2023 , noile așteptări indică o cifră mult mai mare, respectiv – 2,2%!

Până la finele primului trimestru din 2023, Banca Centrală Europeană va scumpi din ce în ce mai mult banii, majorând dobânda până la un vârf de 2,5%!

„În cazul în care recesiunea se resfrânge mai mult decât se estimează asupra locurilor de muncă și a așteptărilor privind inflația, majorările Băncii Centrale Europene (BCE) s-ar putea opri la circa 2%. Considerăm că balanța riscurilor este înclinată în sus, spre 2,5%, având în vedere preocupările noastre legate de persistența inflației – inflația subiacentă și efectele de runda a doua”, potrivit economiștilor.

Criza energetică este acum în atenția analiștilor, iar evenimentele pe care Europa le-ar putea trăi la iarnă sunt de-a dreptul îngrijorătoare.

„Impactul pe termen scurt în această iarnă va fi cel mai mult afectat de amploarea raționalizării – fie prin reduceri forțate, fie prin mecanisme bazate pe preț – precum și de efectele incertitudinii asupra comportamentului consumatorilor și al firmelor (…)

Dincolo de iarnă, recesiunea americană preconizată pentru anul viitor și înăsprirea condițiilor financiare (…) vor limita viteza redresării în restul anului 2023. Vedem creșterea trimestrială peste potențial abia în trimestrul al doilea din 2024 „, au mai transmis specialiștii Deutsche Bank.