Norvegia, decizie de ultimă oră după scurgerile de gaz din Nord Stream. A trimis forțe militare

de: Anca Lupescu
28 09. 2022

Norvegia își va desfășura forțele militare pentru a-și proteja instalațiile de petrol și gaze împotriva unui posibil sabotaj, după ce mai multe țări au declarat că două conducte rusești către Europa care aruncă gaz în Marea Baltică au fost atacate, a declarat miercuri premierul.

Norvegia trimite forțe militare să își protejeze instalațiile de petrol și gaze

Scurgerile de gaz ca urmare a suspiciunilor de sabotaj descoperite marți la gazoductele Nord Stream au agitat piețele energetice și au sporit îngrijorările legate de securitate.

Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze din Europa și unul dintre principalii furnizori mondiali de petrol. Are peste 90 de zăcăminte offshore de petrol și gaze, majoritatea fiind conectate la o rețea de conducte de gaz care se întinde pe o distanță de aproximativ 9.000 km.

Armata va fi mai vizibilă la instalațiile norvegiene de petrol și gaze”, a declarat premierul Jonas Gahr Stoere într-o conferință de presă.

Atacul va fi „gestionat în comun cu aliații noștri”, a spus el. Norvegia este membră a NATO.

Pe mare, Marina va fi desfășurată pentru a proteja instalațiile offshore, în timp ce pe uscat, poliția ar putea crește prezența la instalații, a spus el.

NATO și UE au avertizat cu „un răspuns unit” în caz de atac

NATO și Uniunea Europeană au subliniat necesitatea de a proteja infrastructurile critice și au avertizat cu privire la un „răspuns robust și unit” în cazul în care vor avea loc mai multe atacuri.

Luni, Autoritatea norvegiană pentru siguranța petrolului a cerut o mai mare vigilență cu privire la dronele neidentificate văzute zburând în apropierea platformelor petroliere și de gaze offshore norvegiene, avertizând că acestea ar putea reprezenta un risc de accidente sau atacuri deliberate.

Stoere a declarat miercuri că observarea dronelor a avut loc „în principal în septembrie”, a implicat drone de „diferite dimensiuni” și că activitatea a fost „anormală”.

Cu toate acestea, el a reiterat că nu vede nicio amenințare specifică împotriva sectorului offshore al petrolului și gazelor naturale din Norvegia și că nu a cerut asistență militară din partea aliaților săi.