„Negocierile între Rusia și Ucraina sunt imposibile acum”. Declarațiile făcute de omul lui Putin

de: Anca Lupescu
29 11. 2022

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat astăzi, 29 noiembrie, că negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt acum imposibile, deoarece sunt negate de partea ucraineană.

Niciun progres în negocierile dintre Rusia și Ucraina

„Într-adevăr, nicio negociere nu este posibilă acum, deoarece partea ucraineană le neagă în mod absolut. Operațiunea militară specială continuă”, a declarat Peskov reporterilor.

Secretarul de presă al șefului statului a comentat declarația președintelui german Frank-Walter Steinmeier potrivit căreia este imposibil să se negocieze acum pacea în conflictul ucrainean.

El a adăugat că discuțiile de pace necesită „voință politică și disponibilitatea de a discuta acele cerințe ale Rusiei care sunt bine cunoscute”.

În contextul războiului, țările europene ar trebui să își dubleze cheltuielile pentru apărare, a declarat luni ministrul de externe al Estoniei, adăugând că propria sa țară intenționează să crească cheltuielile naționale pentru apărare la 3% din PIB.

Țările din Europa, sfătuite să își dubleze cheltuielile de apărare

Ministrul de externe Urmas Reinsalu a făcut aceste comentarii într-un interviu acordat Reuters în timpul unei călătorii la Kiev împreună cu alți șase miniștri de externe.

Vizita a fost menită să arate sprijin pentru Kiev, care se luptă cu întreruperi de energie electrică în urma unui val de atacuri cu drone și rachete din partea Rusiei, care a invadat Ucraina în februarie.

„Ne-am dori ca țările europene să își dubleze cheltuielile de apărare în perioada războiului ucrainean și după război, iar noi vom cheltui 3% din PIB pentru apărarea națională”, a declarat el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută că țările din alianța militară, din care face parte și Estonia, ar putea decide să își propună să cheltuiască pentru apărare mai mult decât obiectivul actual de 2% din producția națională.

Mulți aliați NATO și-au majorat deja cheltuielile militare de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Ucraina, care nu este membră NATO, dar a solicitat să adere la alianță, a solicitat tot mai mult sprijinul aliaților săi occidentali de când Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Reinsalu a declarat că Uniunea Europeană, formată din 27 de națiuni, din care face parte și Estonia, ar trebui, de asemenea, să crească nivelul de finanțare pe care îl alocă în sprijinul militar pentru Ucraina.