20 apr. 2022 | 10:11

Ce țară a contribuit cu cei mai mulți bani pentru Ucraina. Topul este surprinzător, raportat la PIB

ULTIMA ORĂ
Ce țară a contribuit cu cei mai mulți bani pentru Ucraina. Topul este surprinzător, raportat la PIB

Țările mici apropiate de Ucraina au cheltuit mai mult pentru a sprijini țara devastată de război, raportat la PIB-ul lor, în prima lună de la invazia Rusiei, decât SUA, Marea Britanie sau cele mai mari economii ale UE, potrivit unor noi date.

Țara care a contribuit cu cei mai mulți bani în ajutorarea Ucrainei

Potrivit Ukraine Support Tracker al Institutului Kiel pentru Economie Mondială, care enumeră și cuantifică promisiunile de ajutor militar, financiar și umanitar pentru Ucraina, Washingtonul a oferit Kievului echivalentul a 7,6 miliarde de euro în cele patru săptămâni care au urmat începerii invaziei Rusiei la 24 februarie.

Aceasta este de departe cea mai mare contribuție, Polonia fiind pe locul al doilea, cu un pachet de puțin sub 1 miliard de euro, urmată de Marea Britanie, Germania și Franța.

Statele membre ale UE au contribuit împreună cu 2,9 miliarde, la care se adaugă 1,4 miliarde de la instituțiile UE și 2 miliarde de la Banca Europeană de Investiții, scrie euronews.com.

„Este remarcabil faptul că numai SUA oferă semnificativ mai mult decât întreaga UE, în imediata vecinătate a căreia războiul face ravagii”, a declarat într-un comunicat Christoph Trebesch, director de cercetare la Institutul Kiel și autorul principal al studiului Tracker.

Estonia a dat aproape 0,8% din PIB

Cu toate acestea, Tracker arată, de asemenea, că atunci când se compară asistența oferită cu economia țării donatoare, SUA coboară de pe primul pe locul 6, Estonia dovedindu-se puternică.

Contribuția Tallinnului în primele săptămâni ale războiului se estimează că a fost de aproape 0,8% din producția sa economică. Statul baltic de 1,3 milioane de locuitori a avut un PIB de aproximativ 30,65 miliarde de dolari în 2020, potrivit Băncii Mondiale.

Polonia, pe locul doi

Polonia s-a clasat din nou pe locul al doilea, sprijinul acordat Ucrainei fiind egal cu aproape 0,18% din PIB-ul său, iar Lituania, Slovacia și Suedia au completat topul primelor cinci țări. Între timp, contribuția SUA s-a ridicat la puțin sub 0,4% din PIB-ul său, care a ajuns la 84,75 trilioane de dolari în 2020.

„Proximitatea geografică față de Ucraina pare să joace un rol major în angajamentul țărilor din Europa de Est”, a declarat Trebesch.

Tracker are limitări, a recunoscut autorul său principal, semnalând, de exemplu, că nu poate „oferi o imagine completă, deoarece ajutorul militar acordat Ucrainei, în special, nu este întotdeauna transparent”.

De asemenea, nu include și alte tipuri de sprijin, inclusiv costul ajutorului pentru refugiați.

Mai mult de 4,9 milioane de persoane au fugit acum din Ucraina de la începutul atacului Rusiei. potrivit ONU. Țările vecine au primit cea mai mare parte dintre ei, Polonia găzduind acum 2,8 milioane de refugiați, în timp ce România, Ungaria și Moldova au împreună 1,9 milioane de refugiați în interiorul granițelor lor.