NASA testează un gadget gigantic: cum ne-ar putea ajuta să aflăm mai multe din vastul spațiu

de: Ozana Mazilu
29 10. 2022

De ani de zile, NASA a folosit tone de mecanisme, de la airbag-uri gigantice și parașute la jetpacks, pentru a-și face roverele să aterizeze ușor pe suprafața lui Marte.

Acum, agenția spațială intenționează să testeze o abordare complet nouă, care implică prăbușirea intenționată a uneia dintre navele sale spațiale pe suprafața marțiană, dar protejarea acesteia cu o „zonă de ondulare” – același principiu de bază care menține pasagerii mașinii în siguranță în timpul unei coliziuni.

NASA vrea să exploreze cât mai multe planete

După cum notează Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA într-o postare pe blog, oamenii de știință modifică anumite concepte pentru o aterizare experimentală, pe care o numesc Simplified High Impact Energy Landing Device (dispozitiv de aterizare cu energie de mare impact simplificat), sau, pe scurt, SHIELD – un dispozitiv inteligent care ne-ar putea permite să trimitem rovere către zone și mai îndepărtate ale Planetei Roșii.

SHIELD, notează JPL, „ar folosi o bază pliabilă, asemănătoare unui acordeon, care acționează ca zona “mototolită” a unei mașini și absoarbe energia unui impact puternic”.

Pentru a testa noua abordare, NASA a aruncat electronice la mai mult de 160 de kilometri la oră, dintr-un turn, și într-o machetă de dimensiune completă a atenuatorului SHIELD, o piramidă inversată formată din inele metalice. Experimentul a fost, după cum a spus JPL, un „succes uluitor”.

„Singurul hardware care a fost deteriorat au fost unele componente din plastic pentru care nu ne făceam griji”, a spus directorul de proiect al SHIELD, Lou Giersch, în postarea respectivă.

Utilizarea acestei tehnologii, susține JPL, ar putea face aterizările pe Marte mult mai ieftine „prin simplificarea procesului de intrare, coborâre și aterizare îngrozitor” – și ar putea deschide ușa pentru mai multe oportunități de aterizare pe planeta roșie.

„Credem că am putea merge în zone mai îndepărtate, unde nu am dori să riscăm să încercăm să plasăm un rover de un miliard de dolari cu sistemele noastre actuale de aterizare”, a spus Giersch.

„Poate că am putea chiar ateriza mai multe dintre acestea în diferite locații greu accesibile, pentru a construi o rețea”.

Tehnologia ar putea avea implicații care ajung mult mai departe de cel mai apropiat vecin planetar al nostru.

„Dacă putem face o aterizare grea pe Marte”, a adăugat Velibor Ćormarković, membru al echipei SHIELD, „știm că SHIELD ar putea funcționa pe planete sau luni cu atmosfere mai dense”.