Mutarea făcută de Marea Britanie cu o lună înainte de războiul pornit de Rusia. S-a aflat abia acum

de: Iancu Andreea
12 03. 2022

Regatul Unit se numără printre statele occidentale care critică aspru decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Cu toate acestea, mutarea făcută de Marea Britanie, chiar cu o lună înainte de războiul inițiat de Rusia, dezvăluie că existau unele temeri cu privire la izbucnirea conflictului chiar dacă acesta nu debutase la acel moment.

Ce a făcut Marea Britanie înainte de a izbucni războiul cu Ucraina

Marea Britanie, prin vocea premierului Boris Johnson, anunța măsuri aspre împotriva Rusiei, după debutul conflictului armat de pe teritoriul ucrainean. Cu toate acestea, Regatul Unit făcea o mutare importantă chiar înainte de primele atacuri. Potrivit unor date furnizate recent, Marea Britanie cumpăra, chiar cu o lună înainte ca războiul să înceapă, un număr record de mărfuri din Rusia.

Cifrele oficiale indică faptul că englezii au achiziționat bunuri în valoare de 2,6 miliarde de lire sterline din statul condus de Vladimir Putin, cu puțin timp înainte de invazia trupelor rusești în Ucraina. Importurile înregistrate în luna ianuarie au inclus provizii de combustibil, în valoare de 911,5 milioane lire sterline și gaz, de aproximativ 289,1 milioane lire sterline. Cifrele sunt unele record, având în vedere că acestea s-au dublat față de luna decembrie 2021.

Cheltuielile pentru importurile din Rusia s-au dublat

Astfel, în ianuarie 2022, cu doar o lună înainte ca Vladimir Putin să înceapă războiul, importurile anunțate de Oficiul pentru Statistică Națională, s-au dublat. Cele 2,6 miliarde de lire sterline cheltuite în ianuarie de statul britanic includ 3 milioane de lire sterline pentru hrana animalelor, 24,9 milioane de lire sterline de produse chimice, 11 milioane de lire sterline pentru oțel și 22,1 milioane de lire sterline pentru alte metale.

Sumele au fost duble față de cei 1,3 miliarde de lire sterline cheltuite în luna decembrie pentru importurile din Rusia. În plus, importurile din afara Uniunii Europene au fost depășite, de asemenea, pentru prima dată din anul 1997. Pe de altă parte, exporturile către statele UE au scăzut de la lună la lună, cu 3 miliarde de lire sterline, ajungând până la 11,6 miliarde de lire sterline în ianuarie.

Regatul Unit a anunțat sancțiuni dure pentru Rusia

După ce a apelat la importuri semnificative de resurse naturale din Rusia, cu numai o lună înainte de situația de criză, Marea Britanie a anunțat că renunță la combustibilul rusesc, ca parte a măsurilor restrictive impuse Rusiei de către puterile Occidentului, în contextul războiului. Alături de SUA, și britanicii s-au angajat să renunțe la petrolul și gazele rusești. Această decizie, însă, duce la majorarea prețurilor, cererea de combustibil crescând alarmant.

În plus, Marea Britanie și aliații săi au anunțat că noile sancțiuni îi vor viza și pe cei care au votat recunoașterea cvasi-statelor separatiste din estul Ucrainei, regiunile Donețk și Lugansk. Executivul britanic anunțase aceste sancțiuni încă din 22 februarie, înainte de debutul războiului, dar a fost reconfirmată recent decizia.

„Îi țintim pe cei care au fost complici la invazia ilegală a lui Putin și pe cei care sprijină acest război barbar. Nu vom renunța la aceste presiuni și vom continua să strângem șurubul pe economia rusească prin sancțiuni”, a transmis șefa diplomației britanice, Liz Truss, într-un comunicat.

Parlamentarii ruși vizați vor avea o interdicție de intrare în Regatul Unit și nu vor putea să își acceseze activele din țară sau să facă afaceri în Marea Britanie. De asemenea, și Uniunea Europeană a impus sancțiuni asemănătoare. Pe de altă parte, britanicii au demarat primele proceduri prin care opresc exporturile de bunuri de lux către Rusia.