Muncitorii români, pe cale de dispariție în România: cifrele care confirmă transformarea inevitabilă

de: Alexandru Puiu
28 01. 2022

În ultimul deceniu, numărul muncitorilor asiatici de pe meleaguri mioritice a explodat, iar autoritățile se străduiesc să facă față cererii din partea angajatorilor români pentru persoane din Nepal, Vietnam, China, Filipine sau Thailanda.

La începutul lui 2021, autoritățile de la București au stabilit un plafon de 25.000 de muncitori străini care au voie să muncească legal pe teritoriul României. Odată cu ce trecerea lunilor, în timp ce românii au refuzat să mai muncească din varii motive, statul român s-a arătat nevoit să dubleze pragul respectiv la 50.000. În contextul în care deficitul de forță de muncă din țara noastră nu pare să se remedieze prea curând, Guvernul a luat încă o decizie dificilă și îngrijorătoare.

Muncitorii români, mai mult din Asia

Nu mai puțin de 100.000 de muncitori străini au fost aprobați pentru a-și desfășura activitatea în România în 2022. Numărul este dublu comparativ cu valoarea stabilită în a doua jumătate a anului trecut. Pe de o parte, decizia a fost luată sub presiunea angajatorilor dintr-o varietate mare de industrii, începând cu ospitalitate și construcții. Pe de altă parte, argumentul principal al Executivului a fost deficitul de forță de muncă înregistrat în România.

România are de mult timp un handicap de forță de muncă. Încă din momentul în care premierul de la acea vreme, Florin Cîțu, a stabilit pragul la 50.000 de muncitori asiatici, oficialul a insistat asupra faptului că necesarul de forță de muncă în țara noastră era de 160.000 de persoane, iar multe nu s-au schimbat între timp.

Dintr-un punct de vedere, situația este una ciudată. Țara noastră se va umple de nepalezi, filipinezi, thailandezi sau vietnamezi, în timp ce lucrătorii români continuă să ia drumul occidentului. Lipsa angajaților este cu atât mai exacerbată în perioada de sezonului estival, când mulți români se feresc de munca sezonieră, chiar și dacă este bine plătită.

Ca un scurt istoric, în 2015, 2016 și 2017 am discutat de doar 5500 de angajați străini, majoritatea din Asia. În 2018, după presiuni extraordinare asupra Guvernului, pragul a fost crescut la 15.000. În 2019, valoarea a crescut la 30.000 de persoane, iar în 2022, numărul este de 100.000.