Mulți oameni nu-și vor mai permite să plătească ratele la bancă: previziuni economice sumbre

de: Mădălina Bahrim
16 11. 2022

Din cauza scumpirilor în cascadă ce s-au abătut peste economia globală și ce vor continua să vină în valuri peste noi, există riscul să apară multe credite neperformante, avertizează Banca Centrală Europeană.

Practic, ne spune BCE, multe bănci se vor confrunta cu o serie de credite neperformante, adică se vor vedea în situația în care mulți debitori nu vor mai putea restitui împrumuturile contractate.

Acest pericol persistă foarte mult asupra băncilor din zona euro, avertizează economiștii din cadrul BCE.

Aceștia sunt deosebit de îngrijorați de efectul pe care îl au scumpirile și creșterea dobânzilor asupra bugetelor gospodăriilor celor 19 state care folosesc moneda euro. Știm cu toții faptul că, pe fondul creșterii generalizate a prețurilor, băncile centrale, inclusiv BCE, s-au văzut nevoite să majoreze dobânda cheie și să scumpească astfel dobânzile practicate de băncile centrale.

Dobânzile tot mai scumpe aduc imposibilitate de plată

Deși măsura este principalul instrument de luptă contra scumpirilor, ea afectează gospodăriile din zona euro. Din cauza cheltuielilor crescute, analiștii BCE se tem că multe familii nu-și vor mai permite să suporte costurile ratelor bancare în perioada următoare, ceea ce va duce la o creștere a ratei creditelor neperformante. Desigur, cele mai mari riscuri sunt semnalate asupra gospodăriilor cu venituri mici. Aici, orice creștere de preț are un impact mare asupra bugetului și poate crea dezechilibre substanțiale în puterea de cumpărare.

Deja, conform rapoartelor oficiale, situația creditelor neperformante este destul delicată în zona euro. Astfel, se pare că, la finalul trimestrului doi din 2022, rata creditelor neperformante se situa la 2,35%.

Cel mai mare pericol persistă, conform specialiștilor, asupra băncilor din țări precum talia, Portugalia, Grecia şi Cipru! În schimb, o situație mult atenuantă ar urma să se resimtă în Franţa, Irlanda şi Luxemburg .

”Impactul simulat asupra calităţii activelor băncilor de la finalului anului trecut este semnificativ, deşi creditele neperformante erau la un nivel scăzut record, dar ne aşteptăm la o creştere în viitor”, notează analiștii din cadrul Băncii Centrale Eurpene.