Moscova suspendă livrările de gaze către Olanda. Când intră în vigoare măsura
Rusia suspendă livrările de gaze naturale către Olanda, deoarece această țară europeană nu a plătit în ruble pentru combustibilul livrat în aprilie, a anunţat compania rusă Gazprom. Măsura va fi în vigoare până când plăţile sunt realizate conform schemei propuse de președintele Vladimir Putin. Luni, GasTerra a confirmat că nu va mai primi gaze din data de 31 mai, după ce a refuzat să răspundă solicitărilor Kremlinului de a plăti în ruble.
Livrările de gaze către Olanda, suspendate de Rusia
Comerciantul olandez de gaze GasTerra a decis să nu respecte cerințele de plată unilaterale ale Gazprom. Acest ordin este stabilit într-un decret adoptat de președintele rus Vladimir Putin privind plata pentru furnizarea de gaz rusesc. Ca răspuns la decizia GasTerra, Gazprom a declarat că va întrerupe furnizarea de la 31 mai 2022.
GasTerra nu a acceptat cererile de plată ale Gazprom
La sfârșitul lunii martie, Putin a declarat că, de acum înainte, gazul rusesc va trebui plătit în ruble. Asta înseamnă că oricine dorește să cumpere gaze ar trebui să deschidă atât un cont în euro, cât și unul în ruble la Gazprombank din Moscova. Olanda nu va accepta cererile de plată ale Gazprom, deoarece ar risca încălcarea sancțiunilor impuse de UE și, de asemenea, pentru că există prea multe riscuri financiare și operaționale. Spre exemplu, deschiderea conturilor la Moscova în conformitate cu legislația rusă și controlul acestora de către regimul lui Putin reprezintă un risc prea mare pentru compania Groningen.
Compania olandeză a găsit o soluție
GasTerra, care cumpără şi tranzacţionează gaze în numele guvernului de la Amsterdam, a transmis că a contractat din altă parte două miliarde de metri cubi (bcm) de gaze, cantitate pe care ar fi trebuit să o primească de la Gazprom până în luna octombrie. Compania este deţinută în proporţie de 50% de entităţi ale Executivului olandez, în timp ce firmele Shell şi Exxon deţin fiecare 25%.
Încetarea furnizării de gaze rusești înseamnă că, de acum până la 1 octombrie 2022, data la care încetează contractul, aproximativ două miliarde metri cubi de gaze contractate nu vor fi livrate. GasTerra a anticipat acest lucru cumpărând gaz de la alți furnizori.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a spus că Ţările de Jos nu vor iniţia planul de urgenţă privind gazele naturale, prin care consumatorii industriali sunt solicitați să reducă din consum.
„Aceste evoluţii nu le vedem ca pe o ameninţare la adresa livrărilor”, a anunțat oficialul.
În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble din partea celor două țări.