Polonia a reziliat acordul cu Rusia pentru furnizarea gazelor naturale. Varșovia a refuzat plata în ruble

Polonia a reziliat acordul cu Rusia pentru furnizarea gazelor naturale. Varșovia a refuzat plata în ruble

Polonia a făcut pasul cel mare. Autoritățile de la Varșovia au reziliat acordul cu Rusia în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal.

Varșovia, pas important. Polonezii au reziliat contractul cu Moscova, în ceea ce privește livrarea gazelor naturale

Polonezii au respins solicitarea în ceea ce privește plata în ruble pentru combustibilul livrat de Rusia, iar Moscova a răspuns prin întreruperea livrărilor de gaze la sfârștiul lunii trecute.

Anna Moskwa, a fost cea care a venit cu marele anunț, luni, pe Twitter. Ministrul polonez al Mediului a declarat pentru agenţia de presă PAP că decizia luată de guvernul de la Varşovia nu afectează livrările de gaze din Germania spre Polonia prin conducta Yamal, care este operată de o companie poloneză.

Polonezii voiau  de multă vreme să nu mai prelungească contractul de aprovizionare cu gaze ruseşti care urma să expire la sfârșitul anului 2022. Grupul polonez de gaze PGNiG a comunicat grupului rus Gazprom încă din 2019 că nu va reînnoi acest contract.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat hotărârea Guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am ştiut dintotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere”, a spus Anna Moskwa.

Guvernanta poloneză Anna Moskwa a susținut că rezilierea contractului a fost o decizie naturală după ce Rusia a încălcat contractul prin oprirea livrărilor.

„Trebuie să analizăm cu atenţie posibilele consecinţe pentru tranzitul gazelor naturale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Bucuta de pe partea poloneză a gazoductului Yamal-Europe aparține unui joint venture între Gazprom şi grupul polonez PGNiG dar operatorul este firma poloneză de stat Gaz-System, operatorul reţelei de gazoducte din Polonia.

„Acordurile interguvernamentale cu Rusia care încalcă legislaţia europeană nu ar trebui să mai fie în vigoare”, a apreciat Anna Moskwa. „Gazoductul Yamal funcţionează în conformitate cu legislaţia europeană, care permite utilizarea în regim reverse flow pentru a asigura livrările de gaze din Germania în Polonia, fără întrerupere”, a mai spus Anna Moskwa.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 89. Rușii au preluat controlul unui oraș din regiunea Lugansk. Atac asupra unei baze ucrainene soldat cu 87 de morți

Citește și:
Etichete: