Moscova a trimis specialişti în domeniul nuclear la centrala de la Zaporojie. Ucraina se plânge de presiuni incredibile: „Vor date confidențiale despre funcţionarea uzinei”

de: Cătălina Burghelea
30 04. 2022

Rusia a trimis specialişti în domeniul nuclear la Zaporojie (Ucraina), considerată cea mai mare centrală nucleară europeană și printre primele 10 cele mai mari din lume. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), experții lui Vladimir Putin fac presiuni considerabile și cer date confidențiale despre funcționarea uzinei.

Specialişti ruși în domeniul nuclear, trimiși de Putin la Zaporojie

Oficialii de la Kiev au transmis Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică ultimele informaţii despre centrala nucleară Zaporojie, care este sub control rusesc, dar operată în continuare de Ucraina, a anunțat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi. Personalul de acolo lucrează sub o presiunea incredibilă, se plâng ucrainenii.

Ucraina dezvăluie presiuni incredibile

Ucraina a transmis că opt reprezentanţi ai Rosenergoatom, o unitate a companiei nucleare ruse de stat Rosatom, se află la centrala nucleară Zaporojie. Uzina este situată în apropierea orașului Enerhodar și este administrată de Energoatom. Rușii ar fi cerut rapoarte zilnice de la conducerea centralei despre aspecte confidenţiale ale funcţionării instalației.

Centrala nucleară se află în mâinile armatei ruse

Armata rusă a ocupat centrala la începutul lunii martie. De atunci, Grossi şi-a exprimat îngrijorarea, în mod repetat, în legătură cu securitatea uzinelor nucleare ale Ucrainei din cauza invaziei ruse.

Anterior, soldații lui Vladimir Putin au cucerit şi fosta centrală nucleară de la Cernobîl, dar s-au retras la sfârşitul lunii martie. După ce au plecat, au existat informaţii că unii militari au fost afectaţi de radiaţii. Contactul cu această uzină a fost întrerupt timp de circa două luni. Între timp, tehnicienii au actualizat sistemele de monitorizare şi au restabilit treptat legătura. În prezent, Ucraina deține patru centrale nucleare care operează 15 unităţi.

Ce s-a întâmplat la Cernobîl

În prima zi de război (24 februarie), trupele lui Putin au capturat locul celui mai grav dezastru nuclear din istorie: Cernobîl. Aici sunt patru reactoare vechi, ultimul a fost închis în 2000, precum și depozite de combustibil uzat și deșeuri.

Timp de cinci săptămâni, zeci de angajați ucraineni au continuat să asigure siguranța unității în condiții extrem de dificile, lucrând continuu fără a se putea întoarce acasă. Intervievat de mai multe mass-media, inclusiv de Associated Press, inginerul sef responsabil cu siguranța centralei, Valerii Semenov, a lucrat 35 de zile la rând, dormind doar trei ore pe noapte. Acesta a povestit că rușii au vrut să știe cum este gestionată instalația și informații despre toate procedurile, documentele și operațiunile de acolo.