30 apr. 2022 | 11:28

Incendiu puternic la centrala electrică Sahalin din Rusia, proaspăt inaugurată. Suspiciuni de sabotaj

ULTIMA ORĂ
Incendiu puternic la centrala electrică Sahalin din Rusia, proaspăt inaugurată. Suspiciuni de sabotaj

Un incendiu puternic s-a declanșat la centrala electrică din Sahalin, Rusia, proaspăt inaugurată. Există suspiciuni de sabotaj intern, a transmis serviciul de presă al PJSC Sakhalinenergo pentru Interfax. Toți angajații GRES-2 au fost evacuați la timp de autorități și nimeni nu a fost rănit. Alimentarea cu energie a fost preluată de CET-ul Yuzhno-Sakhalinsk-1 și de turbina cu gaz Nogliki.

Centrala electrică din Sahalin a luat foc

Incendiul s-a produs într-o clădire a centralei electrice GRES-2 din satul Ilinskoye, de pe insula Sahalin. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al Direcției Principale a Ministerului Situațiilor de Urgență pentru Regiunea Sahalin. Datele preliminare spun că un turbogenerator a luat foc, motiv pentru care specialiştii au fost nevoiţi să oprească energia electrică.

„Angajații centralei au eliminat un incendiu în compartimentul turbinei. Dar focul a izbucnit din nou cu vigoare. Compartimentul turbinei este în flăcări. Situația este agravată de vântul puternic din zonă”, a relatat presa rusă.

Mai multe echipaje de pompieri intervin

Potrivit Biroului de presă al guvernului regional, flăcările s-au extins la acoperișul centralei. S-au solitat mai multe echipaje de pompieri pentru stingerea incendiului. La rândul său, guvernatorul regiunii, Valeri Limarenko, a precizat că un elicopter al Ministerului situațiilor de urgență este implicat în stingerea focului de la GRES-2.

„I-am transmis ministrului Energiei din regiunea Sahalin, Mihail Guzenko, să meargă rapid la fața locului pentru a evalua situația. De asemenea, l-am solicitat pe viceprim-ministrul Oleg Popov să verifice toate sursele de energie”, a mai spus guvernatorul Valeri Limarenko.

Angajații au fost evacuați din clădire

În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit. Toți cei 30 de angajați ai GRES-2 au fost evacuați din clădire. La stingerea flăcărilor participă 14 angajați ai Ministerului Situațiilor de Urgență și cinci echipaje de pompieri. Focul s-a extins la acoperiul centralei electrice. Procuratura regiunii Sahalin inspectează zona și a dispus măsuri de eliminare a incendiului, precum și alimentarea corespunzătoare cu energie electrică a zonei. GRES-2 este considerată cea mai mare termocentrală electrică din Rusia.

Incendiul este considerat suspect de autoritățile locale

Centrala GRES-2 este situată în satul Ilinskoye, districtul Tomarinski (coasta de vest a Sahalinului). Incendiul este considerat suspect, în contextul în care Mikhail Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski și liderul delegației ucrainene în negocierile de pace, a confirmat, indirect, că armata a lansat atacuri asupra mai multor puncte din Rusia. Anterior, guvernul regional anunțase un incendiu care a  distrus o clădire rezidențială și trei anexe în sudul orașului Sahalin.