Misterul celei mai adânci gropi de pe Pământ: hăul încă nedeslușit de către oamenii de știință

de: Cojocaru Cristian
19 11. 2022

Pământul este în continuare un loc cu nenumărate lucruri de explorat, astfel că reprezintă o resursă aproape infinită de cercetare. Acest mister se regăsește și în cazul celei mai adânci gropi de pe Pământ care se regăsește în China.

Privind din spațiul cosmic la peisajul verde ondulat al municipalității rurale Chongqing din sud-vestul Chinei, apar o serie de tăieturi adânci și întunecate, dându-i pământului o amprentă extraterestră. Unii experți se întreabă dacă aceste formațiuni misterioase sunt rezultatul prăbușirii unui meteorit în Pământ.

Alții cred că s-au format treptat de-a lungul a aproximativ 128.000 de ani, pe măsură ce apa care se scurgea în râurile subterane a sculptat încet roca de calcar din jur în timpul călătoriei sale. Un lucru este cert însă: măsurând 660 m adâncime, cu un volum de 130 de milioane de metri cubi, Xiaoxhai Tiankeng din China este atât cea mai adâncă, cât și cea mai mare dolină din lume.

Tiankeng înseamnă „Groapa Cerească”, iar laturile sale pur și simplu se prăbușesc într-o adevărată lume de jos, care găzduiește un ecosistem înfloritor de aproximativ 1.285 de specii de plante și animale, inclusiv gingko rar și leopard pătat.

Misterul hăului Xiaozhai Tiankeng din China încă nedeslușit de către oamenii de știință

Misterul celei mai adânci gropi din lume rămâne nedeslușit

Pe lângă dimensiunea sa vastă, formațiunea este, de asemenea, unică prin faptul că este o dolină cu două cuiburi care conține două cratere unite printr-o margine înclinată. În sezonul ploios, o cascadă cade din gura gropii, alimentând un râu subteran și o rețea de peșteri la baza acesteia.

Deși localnicii știu despre doline de secole, acestea au fost „descoperite” de lumea exterioară abia în 1994, când exploratorii britanici au încercat să cerceteze sistemul de peșteri subterane asemănător unui labirint, scriu cei de la BBC.

În ciuda faptului că au încercat să cartografieze râul subteran de cinci ori într-o perioadă de 10 ani, speologii au găsit torentul prea dificil de navigat și echipa nu a reușit niciodată. Drept urmare, această lume interlopă adâncă și întunecată rămâne unul dintre marile mistere geologice ale Chinei.