Creaturi bizare și rare au fost descoperite într-o peșteră folosită de traficanții de băuturi alcoolice

Creaturi bizare și rare au fost descoperite într-o peșteră folosită de traficanții de băuturi alcoolice

O peșteră care în trecut era utilizată de către traficanții de alcool adăpostește creaturi bizare. Acest loc ar fi fost în trecut utilizat și ca mormânt al mai multor oameni.

Peșterile Smoo din Scoția este o peșteră naturală remarcabilă și magnifică, care este situată în nord-vestul Highlands. Peștera în sine are una dintre cele mai mari deschideri pentru o peșteră marină din Marea Britanie.

Peșterile Smoo au o istorie fascinantă și sunt legate de traficanții de whisky și de un posibil loc în care un om de pe autostradă ucidea în secolul al XVI-lea numit Donald McMurdo. Acesta obișnuia să arunce corpurile victimelor în gropile peșterilor.

Pe lângă faptul că are un nume aparte, probabil să provină din cuvântul norvegian „smuga” sau „smjugg” care înseamnă ascunzătoare sau gaură, oamenii de știință au descoperit și câteva creaturi minunate și rare în bazinele Peșterilor Smoo și, de asemenea, în Allt nan Uamh.

Peștera Stream este cunoscută și sub denumirea de „Peștera oaselor”, deoarece a fost odată umplută cu oase de prădători antici. Aceste creaturi sunt ostracozi, iar cercetările preliminare au fost publicate în Cave and Karst Science.

Există o lipsă de studii sistematice care să analizeze fauna acvatică nevertebrată din peșterile britanice. Așadar, între 2015 și 2017, acest grup de cercetare a explorat 32 de peșteri diferite din Scoția.

Ostracode
Ostracode (Foto: Wikipedia)

Creaturi bizare descoperite în peșterile din Scoția

Descoperirea ostracodelor ar putea fi prima pentru Scoția, cu toate acestea, trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a vedea dacă se găsesc și în altă parte. Ostracozii sunt crustacee microscopice care au o dimensiune de un milimetru. Corpul este acoperit cu un înveliș exterior dur, iar corpul este format din secțiuni.

„Creaturile stiglobitice trăiesc în întregime sub suprafața pământului, iar descoperirile preliminare arată că un anume ostracod ar putea fi primul înregistrat în Scoția. Specimenele au fost identificate provizoriu ca Fabaeformiscandona latens din Peștera Stream Allt nan Uamh și Peștera Smoo, acestea sunt importante deoarece înregistrările acestui gen sunt foarte rare în Marea Britanie” A spus Lee Knight, unul dintre autori.

Echipa de cercetare a afirmat că este de natură pur descriptivă fără nicio încercare de a evalua nivelurile populației în afară de abundența relativă a diferitelor specii din cadrul comunităților. Eșantioanele au fost prelevate doar în locații unice și la o singură vizită.

Astfel, listele de taxoni nu reprezintă inventare taxonomice complete ale nevertebratelor acvatice care sunt susceptibile să apară în peșteri. Eșantionarea repetată pe parcursul mai multor sezoane va fi necesară pentru a atinge acest obiectiv și se speră că această lucrare inițială va promova atât interesul suplimentar, cât și va încuraja studii mai detaliate despre biospeologia scoțiană, potrivit iflscience.com.