Mii de români, fără locuri de muncă, peste noapte: avertismentul pentru angajații din bănci

de: Alexandru Puiu
09 02. 2022

Foarte mulți români văd digitalizarea ca pe un mecanism de eficientizare, unul care te ajută să câștigi timp și, implicit, bani. Din păcate, vine cu multe locuri de muncă în minus, iar angajații din băncile românești se numără printre primii care vor rămâne pe dinafară.

În timp ce digitalizarea din supermarketuri s-a reflectat deja în eliminarea multori casieri, se pare că vom vedea același fenomen și în bănci. Nu vor mai exista casieri. Oamenii oricum utilizează din ce în ce mai puțin numerar în relația cu banca, pe lângă faptul că s-au deplasat din ce în ce mai puțin în agenții pe parcursul anilor de pandemie. Se pare însă că digitalizarea va duce la dispariția și mai multor locuri de muncă, nu doar a joburilor de casieri.

Băncile din România vor da mulți șomeri

Pe marginea situației îngrijorătoare din bănci a vorbit, în urmă cu câteva zile, Constantin Paraschiv. El este președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB). Oficialul speră la o serie de negocieri pentru dublarea salariilor compensatorii în cazul concedierilor masive ce urmează în lunile următoare.

„Negocierea colectivă are loc indiferent dacă sunt sau nu salariații afectați. Ne-am propus să discutăm cu partea patronală în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă în care să avem în vedere un salariu minim de 3.500 de lei brut și dublarea salariilor compensatorii, pentru că ne așteptăm ca procesul de digitalizare să aibă repercusiuni mari în rândul salariaților, în sensul că vor fi disponibilizate foarte multe locuri de muncă, pentru că el nu presupune numai desființarea casieriilor, ci și desființarea unor agenții din țară”, spune Constantin Paraschiv.

În cazul în care fenomenul ți se pare unul teoretic sau în stadiu de proiect, merită să ai în vedere că a început deja. ING Bank România a fost prima bancă ce a renunțat definitiv la casierii, iar în Raiffeisen Bank a fost a doua, începând cu 17 ianuarie 2022. Urmează și altele, inevitabil. Beneficiile financiare sunt semnificative.

„Vor urma și celelalte cu siguranță. Noi ne așteptăm ca toate băncile să treacă la această măsură, dar ea va fi mai rapidă datorită ritmului accelerat al digitalizării. (…) Nu se vor desființa 100% pentru că cetățenii au nevoie să și interacționeze uman și nu toată lumea știe să folosească mijloacele astea online. Dar o parte dintre ele cu siguranță se vor desființa”, a explicat liderul de sindicat. „La ora actuală noi nu știm unde pleacă oamenii ăștia, ce locuri de muncă își găsesc, dacă își mai găsesc sau nu loc de muncă conform nivelului lor de pregătire. În condițiile astea, dorim să avem o discuție cu partea patronală pentru a încerca să găsim o soluție de a îi reconverti sau păstra pe alte posturi în cadrul sistemului bancar”, a concluzionat oficialul.