Angajații care pot primi 8 salarii compensatorii, în caz de concediere

Angajații care pot primi 8 salarii compensatorii, în caz de concediere
Angajatorii care pot să primească 8 salarii în cazul unei concedieri

Care sunt angajații care pot să primească opt salarii compensatorii în cazul în care sunt concediați? Președintele Federației Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) vine cu detalii despre veștile noi. Conform acestuia, recent au început negocierile dintre sindicate și patronate pentru stabilirea unor noi condiții ale contractului colectiv de muncă. La ce s-a renunțat și care sunt principalele revendicări?

Angajații care pot primi 8 salarii compensatorii: schimbări în pandemie pentru o categorie de oameni, în caz de concediere

Angajații din bănci vor opt salarii compensatorii, în caz de concediere. Criza sanitară și digitalizarea au determinat tot mai multe bănci să renunțe la o parte bună din salariați. În timpul acesta au fost închise casierii și chiar sucursale sau este în prim-plan o cerință către angajați: să lucreze de acasă.

Un exemplu recent vine din partea Raiffeisen Bank. Banca a anunțat că va renunța la casieriile sale din 17 ianuarie pentru IMM-uri și de la 1 februarie a renunțat și pentru persoane fizice.

„Banca va mai păstra casierii în câteva dintre unităţile sale, urmând ca doar în aceste agenţii să fie făcute operaţiuni cu numerar, în mod excepţional, pentru plata ratelor la credite”, preciza instituția.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) a declarat că Federația se află în negocieri pentru contractul colectiv de muncă la nivel de ramură. Sindicatele se așteaptă ca și celelalte bănci să urmeze exemplul Raiffeisen.

„Ne aşteptăm să urmeze restructurări în rândul băncilor. Părerea noastră este că programul de desfiinţare de agenţii bancare şi sistemul de digitalizare accelerată va continua. Mă aştept ca modelul implementat de Raiffeisen Bank care a desfiinţat casieriile din sucursalele băncii să fie urmat şi de alte bănci.

Raiffeisen Bank a fost un model şi cred că, în curând, vor renunţa la casierii şi BCR şi BRD. De aceea, trebuie să găsim soluţii de protecţie pentru angajaţii băncilor”, a declarat Constantin Paraschiv, pentru economica.net.

Detalii

Potrivit acestuia, recent au fost indicate și noile revendicări referindu-se la nivelul salariului minim în bănci, numărul compensatorii în caz de restructurare a rețelei și includerea condițiilor de desfășurare a telemuncii în contractul colectiv de muncă.

  • Revendicări principale:

– creşterea salariului minim la nivel de ramură de la 2.500 lei brut la 3.500 lei brut
– creşterea numărului de salarii compensatorii de la 4 la 8
– includerea condiţiilor de efectuare a telemuncii în contractul colectiv de muncă
– angajaţii să beneficieze de plata cheltuielilor cu utilităţile (electricitate, gaze, internet etc), în valoare de cel puţin 200 de lei pe lună, precum şi cheltuielile legate de curierat
– venit suplimentar pentru acoperirea gradului de uzură a echipamentelor proprii folosite în interes de serviciu, venit care care se va negocia cu angajatorul.