Microparticulele de plastic, din ce în ce mai prezente în aerul pe care îl respirăm: la ce altitudine a fost descoperit

de: Iulia Kelt
01 01. 2022

De la Muntele Everest până la groapa Marianelor, microparticulele de plastic par să fie peste tot – chiar și în troposfera Pământului, unde viteza vântului le permite acestora să parcurgă distanțe mari, a descoperit un nou studiu.

Microparticulele de plastic sunt fragmente minuscule, care măsoară mai puțin de 5 mm, provenite din ambalaje, îmbrăcăminte, vehicule și alte surse. Ele au fost detectate pe uscat, în apă și în aer.

Oamenii de știință se declară îngrijorați: microparticulele de plastic sunt, literalmente, peste tot

Oamenii de știință de la institutul național de cercetare francez CNRS au prelevat probe de aer la 2.877 de metri deasupra nivelului mării, la Observatorul Pic du Midi, din Pirineii francezi. Ei au testat 10.000 de metri cubi de aer pe săptămână, în perioada cuprinsă dintre lunile iunie și octombrie (2017) și au descoperit că toate probele conțineau microparticule de plastic.

Folosind date meteorologice, aceștia au calculat traiectoriile diferitelor mase de aer precedând fiecare probă și au descoperit că respectivele particule proveneau din nordul Africii și America de Nord.

Autorul principal al studiului, Steve Allen, de la Universitatea Dalhousie din Canada, a declarat: „Odată ce lovește troposfera, microparticulele de plastic se comportă ca și cum s-ar afla pe o autostradă super rapidă”.

Cercetarea indică, de asemenea, surse de microplastic din Marea Mediterană și Oceanul Atlantic. „Sursa marină este cea mai interesantă”, a mai spus Allen. 

Au mai fost descoperite deșeuri din plastic provenite din Rize sau Turcia.

Microplasticele provoacă daune celulelor umane, arată studiul.

În timp unii declară că microplasticele din probele de la Pic du Midi nu prezintă un risc pentru sănătate, co-autorul studiului, Deonie Allen, observă că particulele sunt suficient de mici pentru ca oamenii să le respire și afirmă că prezența lor într-o zonă considerată a fi protejată și departe de sursele de poluare ar trebui să îngrijoreze omenirea. „Se pune sub semnul întrebării relația pe care o avem cu plasticul”, a mai spus ea, adăugând că problema este una de talie globală.