Medicul Octavian Jurma, anunț despre valul 6 de COVID: „În sfârșit pot să vă dau și vești bune”

de: Cătălina Burghelea
04 08. 2022

Epidemiologul român Octavian Jurma a făcut o serie de precizări despre cel de-al șaselea val de coronavirus. Potrivit medicului timișorean, sunt deja două zile în care cazurile noi se situează sub valorile din zilele echivalente din săptămâna trecută, dar atrage atenția că actualul val este cel mai subestimat de până acum, din perspectiva testelor.

Ce se întâmplă cu valul 6 de COVID în România

„În sfârșit pot să vă dau și vești bune. Am așteptat și datele de astăzi că să putem confirma debutul unui nou trend. Din fericire avem deja a doua zi în care cazurile noi se situează sub valorile din zilele echivalente din săptămâna trecută. De asemenea aceste valori se situează nu doar mult sub prognoza directă de duminică trecută, cât și sub prognoza directă făcută duminică pe baza scăderii acelerației săptămânale.Este prea devreme să confirmăm dacă asistăm la debutul unui platou sau al unei faze descendente, abia săptămâna viitoare vom ști”, a anunțat dr. Octavian Jurma.

Explicațiile oferite de medicul Octavian Jurma

Cercetătorul semnalează că evoluția valului șase de Covid-19 se suprapune surprinzător de bine peste cea a valului doi în 2020, în perioada în care toate restricțiile au fost temporar eliminate.

„Din păcate, evoluția testelor temperează optimismul meu în această etapă a valului 6. În raportul cu numărul de cazuri, testăm cel mai puțin din întrega pandemie (cu excepția valului 1 când nu prea aveam teste). Dacă în valul 5-Omicron în ianuarie, făceam în jur de 50,000 de teste pe zi (RT-PCR + Rapide) la 8,000 de cazuri, acum facem în jur de 25,000 de teste pentru 8,000 de cazuri.

Cu alte cuvinte, rata de pozitivare este dublă în acest val 6 la același număr de cazuri față de valul 5, iar dacă ne raportăm doar la testele RT-PCR situația este și mai dramatică. Mă mult, sunt județe unde nu se testează aproape deloc și 5 județe fac 50% din testele din România”, a explicat expertul român.

Când s-a atins maximul istoric al pandemiei

Octavian Jurma afirmă că rata de pozitivare este un indicator foarte important în pandemie și reprezintă raportul între numărul de teste și numărul de cazuri pozitive: „În forma sa procentuală, rata de pozotivare spune câte cazuri pozitive depistăm la fiecare 100 de teste. Recomandarea ECDC este de a menține rata de pozitivare sub 4%, iar la depășirea pragului de 10% se consideră că am pierdut capacitatea de control a epidemiei prin mijloace epidemiologice”, subliniază medicul.

Citește și Ministrul Alexandru Rafila vorbește despre valul 7 de COVID în România. Când ar putea fi

Conform datelor sale, săptămâna trecută, rata de pozitivare a atins maximul istoric al pandemiei, cu o valoare medie de 33.4% la 8,100 de cazuri noi, peste vârful atins în valul 5 – de 33.1% la 30,000 de cazuri noi. Jurma declară că un platou chiar și la acest nivel sau o scădere a numărului de cazuri ar da răgaz sistemului medical să se acomodeze la valul de internări care urmează inevitabil la una-două săptămâni după infectări.