01 aug. 2022 | 16:49

Ministrul Alexandru Rafila vorbește despre valul 7 de COVID în România. Când ar putea fi

ULTIMA ORĂ
Ministrul Alexandru Rafila vorbește despre valul 7 de COVID în România. Când ar putea fi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit, luni, 1 august, despre ce ne așteaptă în perioada următoare, având în vedere că numărul de cazuri COVID a crescut. Potrivit medicului român, la jumătatea lunii august, vom intra într-o fază de stabilizare, apoi ar putea veni cel de-al șaptelea val de coronavirus.

Alexandru Rafila, despre un nou val de COVID în România

Fostul reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila, a menționat că folosirea măştii de protecţie în mijloacele de transport în comun este esenţială pentru ţinerea sub control a pandemiei de Covid-19. Ce spune despre următorul val de coronavirus?

„Cred că, la jumătatea lui august, vom intra într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri, dar, pe de altă parte, sigur, orice activitate, una care indică mai multă mobilitate, aglomeraţie în mijloace de transport în comun… Depinde foarte mult, însă, dacă în septembrie, când începe şcoala, folosim masca, mai ales că se mai şi răcoreşte, în mijloacele de transport în comun. Eu cred în continuare că este elementul esenţial pentru ţinerea sub control a pandemiei”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Anunț major pentru populație

Până în toamnă se întrevede o încetinire a numărului de cazuri, este de părere medicul, dar România ar putea fi lovită de al șaptelea val COVID: „În toamnă e posibil să mai existe şi nu aş vrea să facem speculaţii, dar toată lumea foloseşte sau menţionează posibilitatea existenţei unui nou val pandemic spre sfârşitul anului, dacă una dintre tulpinile modificate, care se transmite şi mai uşor, devine dominantă. Asta este ciclicitatea acestei infecţii, ne-am obişnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susţinută. Important este să nu avem cazuri grave şi să oferim asistenţă medicală ambulatorie şi acces la antivirale oamenilor în valurile pandemice”.

Redevine masca obligatorie?

Cât despre obligativitatea purtării măștii sanitare în mijloacele de transport în comun, la fel ca în Franța, ministrul Rafila susține că nu există bază legală în acest moment.

„Nu avem pârghia de a instaura această obligație. Ea a fost activă pe perioada stării de alertă, care a fost ridicată. Dacă rămânea starea de alertă în stand-by, atunci se putea, dar excede cu mult competența Ministerului Sănătății”, a precizat oficialul român.

În continuare, dr. Alexandru Rafila a dezvăluit că stocurile de antivirale vor fi refăcute în curând, deoarece, în ultimele două săptămâni, consumul acestor pastile a crescut foarte mult, pe fondul gripei și SARS-CoV-2. Totuși, astfel de medicamente trebuie luate doar la indicația medicului, recomandă ministrul Sănătății.