„Domnul prim-ministru a spus că ar fi un 15%, asta înseamnă un efort bugetar, dacă la 10% sunt 11 miliarde, deja ne ducem la un efort bugetar de 16,5 miliarde, pentru mărirea pensiilor la 15%”, a conchis Ciolacu, fără să lămurească de fapt problema măririi pensiilor.
Majorarea pensiilor din România, în ”coadă de pește”: milioane de pensionari, într-o situație foarte dificilă
Majorarea pensiilor românilor continuă să fie un simplu pretext de campanie electorală pentru oficialii din PSD și PNL, deși este la mijloc destinul sau traiul decent a milioane de oameni care abia se descurcă să-și plătească facturile.
De mai bine de o lună, aproape în fiecare zi, oficialii din coaliția de guvernare ies la interval pentru a promite marea cu sarea în ceea ce privește procentul de majorare al pensiilor pentru români de la 1 ianuarie 2023. Nici până acum, nu avem un procent exact din spatele acelei măriri, doar ”variante” undeva între 10 și 15%, cifre care nu au nicio șansă să acopere valoarea inflației.
De ce nu știm cu cât se vor majora pensiile românilor
Întrebat în mod explicit cu cât vor crește pensiile românilor, liderul social democrat, Marcel Ciolacu, a evitat răspunsul și s-a orientat către problema facturilor la energie. ”Îmi pare rău că se continuă o discuție şi o dispută pe procentul de mărire a pensiilor. Cred că în primul şi primul rând, dacă ne referim strict la pensii, trebuie să vorbim de principii. Din punctul meu de vedere, trebuie să închidem Ordonanța pe energie”, a declarat Marcel Ciolacu. Ca referință, în opinia PSD-istului, aproximativ 80% din energia produsă în România trebuie să fie reglementată, să nu mai vorbim de o piață liberă.
Dacă avea cineva vreun dubiu pe marginea subiectului, șeful PSD a insistat pe faptul că își dorește majorarea pensiilor. ”Atunci putem avea întreg tabloul şi vom veni cu procentul de majorare a pensiilor. Eu cred că aceasta este logica instituţională şi firească de a discuta lucrurile”, a adăugat Ciolacu, insistând că şi-ar dori şi el să mărească pensiile cu 100%, deși un astfel de gest absolut inconștient s-ar reflecta într-o explozie a inflației, o scădere a puterii de cumpărare și numeroase alte probleme pentru economie.