01 nov. 2022 | 07:39

Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, punctul de pensie de 2000 de lei: care este explicația

ACTUALITATE
Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, punctul de pensie de 2000 de lei: care este explicația

Când vine vorba de pensiile românilor, în ultimele săptămâni, am auzit o serie stufoasă de variante legate de iminenta majorare. De cele mai multe ori, însă, coaliția de guvernare a insistat pe un detaliu din PNRR care pune bețe-n roate unei măriri mai substanțiale. Realitatea pare să fie însă una un pic mai complexă.

Cristian Seidler este deputat USR și printr-un set de declarații de la începutul acestei săptămâni a desființat varianta plafonul de 9,4% din PIB, menționat în PNRR, se află ”în calea creșterii pensiilor”. În opinia sa, pensionarii sunt mințiți atunci când li se atrage atenția că, din acel motiv, nu se pot bucura de o creștere mai mare.

Cum au ajuns ”pensionarii să fie mințiți pe față”

În cadrul unei conferințe desfășurate la Parlament, deputatul USR a explicat că, în condiții normale, punctul de pensie ar trebui să ajungă la 2000 de lei, iar pentru că nu se întâmplă aceste lucruri, li se datorează o explicație. Nu de alta, dar la momentul de față, cu toate pensiile contributive, pilonul 1 și pensii speciale, pe 2022, totalul a fost de 8,35% din PIB, deci este cu siguranță loc de măriri substanțiale.

„Coaliţia sărăciei trebuie să explice de ce punctul de pensie nu a ajuns şi nu ajunge la 2.000 lei. Vă arătăm datele concrete. În anul 2022, conform legii bugetului asigurărilor sociale, lege propusă de Guvernul României şi adoptată de Parlamentul României fără nicio modificare, România cheltuie pe pensii contributive 7,42% din PIB. Conform calculelor referitoare la pensiile speciale, acestea însumează în acest an 0,93% din PIB.

În total, aşadar, România cheltuie în acest an pe pensii contributive, pilonul 1 şi pensii speciale un total de 8,35% din PIB. Diferenţa de până la 9,4% din PIB, procentul prevăzut în PNRR, ar putea duce punctul de pensie încă din acest an la valoarea lui 2.000 lei şi ar putea-o menţine pe întreg parcursul anului viitor.

Minciuna numărul unu – referitor la afirmaţiile domnului Budăi, domnului Ciolacu şi, mai grav, domnului Ciucă – este că în România punctul de pensie nu poate să crească din cauza plafonului de 9,4% din PIB. Să explice domnul Budăi, domnul Ciolacu, domnul Ciucă, mari vorbitori, gânditori mai puţin ai coaliţiei sărăciei, de ce nu dau 2.000 lei punct pensie, deşi ar putea, conform PIB, şi mint în continuare pensionarii din România cum că acel plafon din PNRR în calea creşterii pensiilor”, a declarat deputatul USR.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele