Maia Sandu, alături de Klaus Iohannis în Parlament. Președintele Moldovei cere ajutorul Bucureștiului

de: Anca Lupescu
01 11. 2022

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, vine marți, 1 octombrie, într-o vizită oficială în București. Oficialul va fi primit de către președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială.

Maia Sandu, întâlnire cu Klaus Iohannis

Update 1 noiembrie, ora 12.10. Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu participă la un eveniment organizat de Alina Gorghiu în Parlamentul României. Maia Sandu s-a întâlnit cu femeile din Parlament, iar șeful statului a ținut și un mic discurs.

”Existența unei largi reprezentări a femeilor în Parlament și în administrațiile locale asigură faptul că drepturile și interesele acestora sunt mai bine apărate, iar nevoile și problemele cu care se confruntă viața de zi cu zi sunt mai bine înțelese și soluționate în cea mai potrivită manieră” – a declarat președintele Iohannis.

”Ne dorim cu toții să trăim într-o societate modernă. Iar în acest sens este clar că avem nevoie de o schimbare a perspectivei și a mentalității.

O societate modernă este aceea în care au fost eliminate stereotipurile și prejudecățile legate de atribuțiile și rolul femeilor în familie, economie și-n politică. Femeile trebuie tratate în mod egal cu bărbații în toate aspectele” – a spus șeful statului.

„În perioada extrem de complicată în care ne aflăm, marcată de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, am văzut cum atât de multe femei şi-au asumat salvarea şi punerea în siguranţă a copiilor şi a familiilor lor, cu speranţa că într-o zi se vor putea întoarce la o viaţă liniştită, trăită în pace. Femeile ucrainene au demonstrat mult curaj şi o forţă incredibilă în aceste opt luni de agresiune militară”, a mai precizat preşedintele Iohannis.

În discursul său, Maia Sandu a mulțumit României și a cerut ajutor de la București pentru ca Moldova să poată trece cu bine peste situația în care se află. Ea a spus în repetate rânduri că țara ei este cea mai afectată de războiul din Ucraina.

„Suntem în pericol”, a declarat președinta Moldovei în Parlamentul României. Aceasta s-a referit la situația cauzată de criza energetică, dar și pericolul apropierii de Ucraina, locul în care Rusia continuă să facă mii de victime și să distrugă infrastructura.

„Noi ne bazăm pe lumea liberă. Trăim vremuri tragice”, a declarat președintele Moldovei.

„Pentru mine, în aceste vremuri, e o imensă responsabilitate, voi face tot ce pot că Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei, că oamenii să trăiască în pace, liberi și demni la ei acasă. Sunt onorată să fiu azi aici și să pot mulțumi României.

Ne dorim cu ardoare să fim parte din marea familie europeană. Trei decenii  am stagnat într-o zonă gri. Cetățenii noștri nu mai vor să trăiască în zona gri, fără șansă unei vieți normale, o viață normală așa cum au văzut în țări europene.

Vrem să fim o zonă a libertății și a păcii, apreciem ajutorul și știm să ne facem datoria de cetățeni europeni. Moldova deja contribuie la o Europă mai puternică și mai unită, participând efectiv la gestionarea efectelor războiului. Azi, cetățenii noștri trăiesc cu îngrijorare pentru viitorul copiilor lor. Rusia a pornit un război pentru că a crezut că i se permite orice.

Dacă prin curajul și dragostea lor de neam ucrainenii nu țineau piept Federației Ruse, unde mergea Rusia? Spre Nistru, spre Prut? Asta arată că suntem cu toții în pericol pentru că pentru Rusia nu există nici reguli, nici limite, niciun stat nu poate rezistă singur unei astfel de agresiuni. Ucraina nu ar fi reușit de una singură, Rusia a sperat că va fi singură, dar lumea liberă a venit în ajutorul Ucrainei. Moldova s-a alăturat eforturilor de ajutor ale lumii libere, am făcut față unor provocări de care statul nostru nu era pregătit dar ne-am solidarizat pentru pace.

Deși avem cele mai mici venituri din Europa, oamenii noștri au deschis ușile și inimile când a fost nevoie. În acest vremuri tragice, ne bazăm pe lumea liberă, ca în viitor lumea liberă să se bazeze pe Republica Moldova, ca garant al păcii și al securității. Pentru asta au luptat sincer oamenii liberi și curajoși ai acestui pământ, oameni de valoare care își îndeplinesc datoria, care muncesc onest, care vor să fie respectați la ei acasă, care spun vă rog și mulțumesc.

Azi, în numele Republicii Moldova, vă spun „mulțumesc” și în numele tuturor cetățenilor noștri „vă rog”. Va mulțumesc pentru că ne sunteți aproape și vă rog să ne rămâneți aproape, că cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace într-o casă comună europeană, să trăim mai puternici în democrație, iar Prutul să unească drumuri, afaceri, teatre, cinematografe, școli, inovații, valori, oameni”, a declarat Maia Sandu.

Știre inițială

România a început să furnizeze energie electrică și gaze naturale Republicii Moldova, care a rămas fără opțiuni, după ce Ucraina a încetat exportul de energie ca urmare a avarierii centralelor după bombardamentele Rusiei.

Țara noastră a intervenit în sprijinul Moldovei în privința gazelor și a energiei electrice, dar și în ce privește fluxul de refugiați ucraineni. Țara vecină a fost copleșită de oameni care au fugit de războiul din Ucraina, iar România a venit în ajutor, preluând refugiați. 

Ultima vizită a președintelui Republicii Moldova în România a avut loc în luna iulie. Cei doi oficiali au făcut declarații de presă comune, trecând prin subiectele discutate.

„Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers.

În cadrul consultărilor noastre am abordat, evident, și subiectul securității energetice a Republicii Moldova. După cum cunoașteți, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populația resimte deja șocurile creșterilor masive ale prețurilor la gaze naturale și energie electrică.

Am trecut în revistă evoluțiile pe acest subiect și opțiunile de sprijin în plan bilateral.

În context, am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova.

În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție.

Totodată, am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova, fapt dovedit de creșterea consistentă a schimburilor comerciale”, a declarat Klaus Iohannis.

 Președinta Moldovei, recunoscătoare la adresa României

La rândul său, Maia Sandu s-a arătat mulțumită și recunoscătoare pentru sprijinul pe care România l-a oferit și îl oferă Moldovei.

Ea a explicat că Moldova este cea mai afectată țară de război și se confruntă momentan cu mai multe crize.

„Sprijinul României este cu atât mai prețios cu cât el vine atunci când îl așteptăm mai mult. De mai bine de 5 luni, trăim cu ororile războiului alături. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a aruncat regiunea noastră în incertitudine.

Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război.

Războiul a destabilizat piața energetică și, cu ea, securitatea energetică a Moldovei. Inflația record, datorată în special creșterii bruște a prețurilor la energie și carburanți, afectează capacitatea de cumpărare a cetățenilor și pune presiune mare pe producătorii noștri, mulți dintre care au pierdut și piețele de desfacere din est. În acest an suntem loviți și de secetă, care pune în pericol munca agricultorilor.

Combinația de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru țara mea, o povară pe care nu o putem duce singuri”, a spus Maia Sandu.