04 oct. 2022 | 19:39

Țara de lângă România amenințată de Gazprom cu sistarea livrărilor de gaze. Ultimatum pentru guvern

ULTIMA ORĂ
Țara de lângă România amenințată de Gazprom cu sistarea livrărilor de gaze. Ultimatum pentru guvern

Gigantul rus Gazprom amenință că va tăia livrările de gaze naturale către Republica Moldova, dacă guvernul de la Chișinău nu va plăti până joi, 20 octombrie, pentru carburantul furnizat până acum. Compania energetică rusă nu exclude posibilitatea de a rezilia contractul „din cauza unei încălcări grave”.

Gazprom avertizează Republica Moldova

Potrivit rușilor, Moldovagaz întârzie termenele de plată pentru gazul furnizat și că, potrivit contractului, Republica Moldova este obligată să achite integral, până la data de 20 a lunii, contravaloarea gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.

„Gazprom își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a opri complet livrările în cazul încălcării obligației de plată a gazelor până în data de 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza unei încălcări grave la termenele pentru încheierea unui acord de stingere a datoriei istorice a SA Moldovagaz. În viitor, orice solicitare din partea Republicii Moldova, care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va face numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract”, a declarat Gazprom.

„Încalcă propriile angajamente”

În replică, viceprim-ministrul Andrei Spînu acuză Gazprom că încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure.

„Republica Moldova plătește pentru gaz. Gazprom are obligația să ni-l livreze. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a reacționat oficialul de la Chișinău.

Chișinău cere sprijin la București

Anunțul vine în condițiile în care compania rusă a anunțat că va micșora, începând din această lună, cantitatea de gaze naturale livrate Moldovei. Premierul Nicolae Ciucă a precizat despre Chișinău că a cerut sprijin de la București, șeful Guvernului explicând că România poate livra vecinilor de peste Prut cel mult 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi.

„Au nevoie (n.r. – cei din Republica Moldova), atunci când am discutat cu premierul Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (…) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a spus Ciucă.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova se bazează pe gazul Rusiei, iar compania Gazprom profită de situație pentru a ridica periodic prețul gazului și impune condiții conducerii prooccidentale.