Un nou pachet suspect a ajuns la Ambasada Ucrainei din Madrid. Poliția spaniolă a înconjurat zona

de: Anca Lupescu
02 12. 2022

Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete însângerate” care conțineau ochi de animale, a anunțat vineri Ministerul ucrainean de Externe, după ce o serie de scrisori-bombă au fost trimise către locații din Spania, inclusiv ambasada Ucrainei la Madrid.

Ochi de animale în colete pentru mai multe ambasade ucrainene

Update 2 decembrie, ora 17.39. Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, anunță că un pachet suspect a ajuns la Ambasada Ucrainei din Madrid, similar cu cele raportate la sediile altor reprezentanțe diplomatice ucrainene. Poliția spaniolă a înconjurat clădirea ambasadei, potrivit protocolului de securitate.

Știrea inițială: Pachetele, îmbibate într-un lichid cu o culoare și un miros distinctiv, au fost trimise la ambasadele Kievului din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația și Italia, la consulatele generale din Napoli și Cracovia, precum și la consulatul din Brno, a scris purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko pe Facebook.

Incidentul vine după ce șase scrisori-bombă au fost trimise către ținte importante din Spania, printre care ambasada ucraineană din Madrid, premierul spaniol Pedro Sanchez, un producător spaniol de arme care furnizează rachete Kievului, ministerul apărării și o bază aeriană.

Ieri, ambasadorul Ucrainei în Spania, Serhii Pohoreltsev, a părut să dea vina pe Moscova pentru trimiterea unei scrisori-bombă la ambasada Kievului din Madrid, într-un pachet care era similar cu celelalte cinci plicuri suspecte.

‘Suntem foarte conștienți de metodele teroriste ale țării agresoare’, a declarat el. ‘Metodele și atacurile Rusiei ne impun să fim pregătiți pentru orice fel de incident, provocare și atac’.

Mai multe ambasade au primit scrisori cu bombă

Ambasada SUA la Madrid a descoperit joi un plic suspect care era asemănător cu celelalte cinci scrisori-capcană care fuseseră petrecute în locații importante din oraș.

Plicul a fost distrus de către polițiști într-o explozie controlată la ambasada SUA, a precizat Ministerul spaniol de Interne. Nu au fost raportate răniți.

Autoritățile spaniole nu au stabilit încă cine a fost responsabil pentru scrisori sau să le lege de războiul din Ucraina.

Însă ambasadorul ucrainean Pohoreltsev a părut să dea vina pe Rusia pentru atacul asupra ambasadei de la Kiev, în urma căruia un angajat a fost ușor rănit, spunând: „Suntem conștienți de metodele teroriste ale țării agresoare”.