Lumina infraroșie a fost folosită pentru alimentarea unui dispozitiv prin aer, peste 30 de metri: ce înseamnă asta pentru viitorul încărcării wireless

de: Ozana Mazilu
05 09. 2022

Oamenii de știință au descoperit cum să folosească un laser cu infraroșu pentru a încărca un dispozitiv de la distanță. Descoperirea ar putea duce într-o bună zi la un sistem de încărcare fără fir care folosește lasere.

Sistemul poate furniza până la 400 de miliwați de putere până la o distanță de 30 de metri. Această cantitate de putere este suficientă pentru a încărca senzori mici și alte dispozitive și, odată cu evoluțiile, ar putea fi posibilă și încărcarea dispozitivelor mobile.

Lucrarea, publicată în revista Optics Express, s-a concentrat pe o metodă numită încărcare laser distribuită. Ei au arătat că un laser în infraroșu (a cărui lungime de undă nu poate dăuna pielii sau ochilor) a fost transpus printr-o lentilă sferică cu bile către un dispozitiv cu un receptor fotovoltaic de 10 pe 10 milimetri.

Cum au încărcat un dispozitiv printr-un laser cu infraroșu

Receptorul este suficient de mic pentru a fi atașat la multe dispozitive mobile și senzori, iar echipa a arătat că a fost capabil să convertească 400 de miliwați în 85 de miliwați de energie electrică. Un rezultat mic, dar semnificativ.

„În timp ce majoritatea celorlalte abordări necesită ca dispozitivul de recepție să fie într-un suport special de încărcare sau să fie staționar, încărcarea laser distribuită permite auto-alinierea fără procese de urmărire, atât timp cât transmițătorul și receptorul sunt în raza vizuală unul față de celălalt”, spune liderul echipei Jinyong Ha de la Universitatea Sejong din Coreea de Sud.

„De asemenea, trece automat la un mod sigur de livrare a puterii scăzute, dacă un obiect sau o persoană blochează linia vizuală”.

În timp ce versatilitatea este incitantă, echipa trebuie să rezolve mai multe probleme. Puterea este una dintre ele. La ritmul actual, ar dura peste o sută de ore pentru a-ți încărca telefonul mobil. Iar sistemul poate încărca în prezent doar un dispozitiv odată, deși îl poate urmări prin cameră datorită lentilei sferice.

„Abilitatea de a alimenta dispozitivele fără fir ar putea elimina nevoia de a transporta cabluri de alimentare pentru telefoanele sau tabletele noastre”, a spus Jinyong Ha.

„Ar putea alimenta, de asemenea, diverși senzori, cum ar fi cei din dispozitivele Internet of Things (IoT) și senzorii utilizați pentru monitorizarea proceselor din fabricile de producție” .

Încercările de a furniza electricitate fără fir sunt la fel de vechi ca energia electrică în sine. Nikola Tesla a crezut că se poate face. De atunci, au fost propuse multe abordări diferite, inclusiv modalități de a furniza energie folosind routere wireless.