Lovitura zilei de la ANAF pentru un număr record de români: controale masive, confirmate oficiale. Cine este vizat
ANAF începe controale masive în România, în speranța aducerii unor sume semnificative la bugetul de stat. Acestea vizează atât persoane fizice, cât și firme, iar președintele Fiscului tocmai a confirmat nevoia pentru ”acțiuni ferme și decisive”.
Autoritățile române se dau peste cap pentru a remedia problemele majore de capital cu care se confruntă administrația de la București. În acest context, apelează la ANAF pentru a recupera impozite și taxe din piață, iar unde este cazul, vor fi aplicate amenzi generoase cu același scop, bani la buget. Pe marginea controalelor iminent, a vorbit în urmă cu câteva zile președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuș.
Românii, vizați de un val de controale de la ANAF
În contextul identificării unui număr mare de domenii cu un risc ridicat de evaziune fiscală, oficialii ANAF s-au angajat să combată ”acest flagel cu acțiuni ferme și decisive”. În același timp, Lucian Ovidiu Haiuș și-a propus să demonstreze că instituția pe care o conduce merită încrederea și respectul cetățenilor. În același timp, a confirmat că va lupta cu determinare împotriva evaziunii fiscale.
“În acest sens, vreau să vă anunţ că în următoarele zile vor începe controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune. Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum şi parte din misiunea mea personală la conducerea acestei instituţii. Acţiuni ferme şi decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei pentru a asigura resursele necesare îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei”, a spus Lucian Heiuş într-un mesaj distribuit presei.
După ce a atras atenția asupra faptului că plata taxelor și impozitelor este un act de responsabilitate socială pentru fiecare, de la marile corporații, la micii antreprenori și persoane fizice, președintele ANAF a explicat și beneficiile acestor controale. “Trebuie să fim cu toţii conştienţi şi responsabili şi să înţelegem că un grad de colectare cât mai mare se traduce într-un buget naţional sănătos, care poate acoperi cu uşurinţă nevoile de funcţionare ale statului, mai ales în sectoare sensibile, ca educaţia, sănătatea sau infrastructura”, a concluzionat Lucian Heiuș.
Dincolo de controale, de acum înainte, va exista și un număr de telefon la care pot fi raportate abuzurile din partea inspectorilor ANAF – 0723 568 179. “Nu voi accepta ca imaginea acestei instituţii să fie murdărită de o mână de oameni care şi-au pierdut reperele morale”, a afirmat oficialul.