Lovitură pentru Rusia. Decizia luată de o țară, după ce Putin a amenințat că folosește armele nucleare

de: Anca Lupescu
09 12. 2022

Premierul indian Narendra Modi nu va organiza în acest an un summit anual în persoană cu președintele rus Vladimir Putin, din cauza amenințărilor voalate ale acestuia de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, a relatat vineri Bloomberg News, citând surse.

Ce a pățit Rusia, după amenințările lui Putin cu armele nucleare

Modi și Putin s-au întâlnit în septembrie, în marja unui summit al blocului de securitate regională din Uzbekistan, și au vorbit la telefon de mai multe ori în acest an, inclusiv pe tema invaziei Rusiei în Ucraina.

India, care a devenit al doilea mare cumpărător de petrol rusesc după China și care încearcă să reducă deficitul comercial în creștere cu Moscova, nu a condamnat în mod explicit ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina.

Purtătorii de cuvânt ai Ministerului indian de Externe și ai ambasadei Rusiei la New Delhi nu au răspuns imediat la o solicitare a Reuters de a comenta raportul Bloomberg.

Un oficial rus a declarat pentru Bloomberg că decizia Indiei de a nu organiza un summit în acest an a fost clară la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Uzbekistan, unde Modi i-a spus lui Putin, pe margine, că această eră „nu este o eră a războiului”.

Putin a lansat o serie de amenințări nucleare abia voalate pe parcursul războiului din Ucraina, dar mai mulți oficiali de rang înalt au negat în mod repetat că Moscova intenționează să folosească arme nucleare în Ucraina și au acuzat Occidentul că a ridicat miza nucleară.

Putin a vizitat New Delhi în decembrie anul trecut, în cadrul celui de-al 21-lea summit anual India-Rusia.

Noi amenințări din partea Rusiei

Vladimir Putin a declarat că amenințarea unui război nuclear este în creștere, dar a insistat că Rusia nu a „înnebunit” și că nu își va folosi prima armele nucleare.

Președintele rus a insistat că țara sa va folosi armele de distrugere în masă doar ca răspuns la un atac.

Vorbind la reuniunea anuală a Consiliului pentru drepturile omului din Rusia, el a mai spus că războiul din Ucraina ar putea fi un „proces de lungă durată”.

Capacitatea Rusiei de a utiliza arme nucleare a fost supusă unei examinări sporite de când a invadat Ucraina în februarie.

„O astfel de amenințare este în creștere, ar fi greșit să o ascundem”, a avertizat Putin în timp ce vorbea despre perspectiva unui război nuclear prin intermediul unei legături video de la Moscova.

Dar el a afirmat că Rusia nu va folosi „în niciun caz” primele arme și nu va amenința pe nimeni cu arsenalul său nuclear.

„Nu am înnebunit, suntem conștienți de ceea ce sunt armele nucleare”, a spus el, adăugând: „Nu suntem pe cale să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”.