Lovitura importantă pentru românii cu pensii sub 2000 de lei, acum s-a aflat: majorarea anunțată, doar pentru unii pensionari

de: Alexandru Puiu
23 11. 2022

Ca de fiecare dată când autoritățile române anunță o formă de ajutor financiar, în cazul majorării pensiilor, nu toți vor avea de câștigat la fel. Partea tristă este că cei mai vulnerabili s-ar putea să aibă cel mai mult de pierdut.

În teorie, creșterea punctului de pensie de 12,5%, așa cum a fost anunțată de autorități la începutul acestei săptămâni, ai fi tentat să crezi că se reflectă într-o majorare de 12,5% pentru toate pensiile aflate în plată în România. Te înșeli amarnic, iar explicațiile detaliate pe marginea ”excepțiilor” au venit de la economistul Bogdan Glăvan. Acesta a explicat fără echivoc faptul că cei care s-ar putea să aibă cea mai mică majorare să fie și cei care au cea mai mare nevoie de ea.

Majorare a pensiilor mai mare, impozit mai mare

În România, când ai o pensie până în 2000 de lei, nu plătești niciun fel de impozit. Când depășești acea valoare, ești taxat cu un impozit pe venit de 10% pentru suma cu care depășești valoarea de 2000 de lei. În contextul în care foarte mulți dintre pensionarii români se încadrează în acea sumă, majorarea, de fapt, îi va trece peste pragul de 2000 de lei și, implicit, se va reflecta într-un impozit pe care, în trecut, nu l-au plătit.

„Atenție la efectul inflației asupra impozitării pensiilor! Creșterea nominală a pensiilor duce mai mulți pensionari (cu pensii de peste 2000 de lei) în zona impozitării cu 10%. Deci indexarea cu 12,5% este mai mică decât pare: venitul în mână nu va crește cu 12,5%”, transmite profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan.

„Acesta este în general efectul inflației asupra impozitării progresive. La pensii asta avem, impozitare progresiva în 2 trepte: 0 și 10 procente. În anii 90 era nebunie mare fiindcă salariile creșteau repede, eram toți milionari și ajungeam sa plătim taxe mai mari”, a explicat economistul.

Iar aceasta nu este singura problemă. Dacă pensia ta după majorare depășește 4000 de lei, pentru valoarea care trece de respectivul prag plătești și contribuție la asigurări sociale de sănătate, alți 10%.