Un nou tip de pensie pentru români: e ideea Uniunii Europene, dar ne prinde foarte bine nouă, la cât suntem de săraci

Un nou tip de pensie pentru români: e ideea Uniunii Europene, dar ne prinde foarte bine nouă, la cât suntem de săraci

Apar noi oportunități financiare pentru români, care vor beneficia de un nou tip de pensie.

Beneficiari vor fi conaționalii noștri care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene și au contracte de muncă.

Aceștia vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre. E un produs de economisire voluntară, contribuțiile fiind deductibile fiscal, iar momentul plății este decis de fiecare persoană în parte.

De unde vin banii și pentru ce ni se oferă

Anunțul a fost făcut de senator PNL Vlad Pufu, care a mai precizat că este vorba despre produsul paneuropean de pensii personale, prescurtat PEPP, creat de Uniunea Europeană ca angajament al luptei împotriva sărăciei, fiind creată o piață europeană unică pentru pensiile personale.

„Planul de pensii care poate trece granițele a apărut pentru a se remedia problema de mobilitate a Uniunii Europene.

Existența unei piețe de pensii fragmentate la nivel european a descurajat migrarea forței de muncă în unele cazuri sau mutarea unor familii dintr-un stat european în altul pentru că nu puteau să-și aducă pensiile personale sau pierdeau unele beneficii de contributivitate.

Acum putem vorbi de o portabilitate dintr-un stat membru către altul fără ca angajații și angajatorii să-și piardă vreun drept”, a spus demnitarul.

Potrivit spuselor acestuia, Executivul condus de premierul Nicolae Ciucă a aprobat deja proiectul de lege care instituie în România un produs paneuropean de pensii personale.

„Este vorba de Legea 677/2022, care urmărește, printre altele, desemnarea A.S.F., ca autoritate competentă pentru a exercita atribuţii de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigaţie şi control. Totodată, se stabilește ca BNR să exercite atribuţiile de supraveghere prudenţială a instituţiilor de credit, furnizori sau distribuitori de PEPP.

Proiectul mai vizează introducerea de „prevederi prin care se stabilesc anumite condiţii aplicabile subconturilor naţionale din România, aferente fazei de acumulare şi fazei de plată a pensiilor, precum condiţiile de pensionare sau precizarea actului normativ naţional aplicabil în cazul tratamentului fiscal al contribuţiilor la PEPP şi veniturilor din pensii aferente PEPP”. Nu în ultimul rând, proiectul prevede sancțiuni și măsuri administrative pentru încălcările legislației”, a mai explicat acesta.

Etichete: