Lovitură dură pentru Vladimir Putin. Ce decizie a luat Uniunea Europeană
Uniunea Europeană și-a prelungit astăzi, marți, sancțiunile împotriva Rusiei cu încă șase luni, până la 31 ianuarie 2023, sub pretextul situației legate de Ucraina.
Vladimir Putin, o nouă lovitură
„Consiliul Uniunii Europene a decis astăzi să prelungească măsurile restrictive în vigoare în prezent în legătură cu anumite sectoare ale economiei rusești pentru o perioadă de șase luni, până la 31 ianuarie 2023”, a precizat Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat de marți.
Sancțiunile economice pe care Uniunea Europeană a început să le impună în urmă cu mai bine de 7 ani vizează sectoarele financiar, energetic și de apărare din Rusia, și în special o serie de bănci și companii rusești .
De asemenea, se urmărește limitarea accesului băncilor și companiilor rusești la piețele primare și secundare de capital ale UE și a fost impusă o interdicție privind importul și exportul de arme și bunuri cu dublă utilizare. Uniunea Europeană a limitat, de asemenea, accesul părții ruse la o serie de tehnologii și servicii pentru producția și explorarea petrolului.
Ce restricții are Rusia
Cele mai recente sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, adoptate în mod oficial la 21 iulie, reprezintă probabil cel mai slab pachet de sancțiuni de până acum de la Bruxelles.
Ultimul lot de măsuri împotriva Rusiei este al șaptelea din partea UE de când Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie.
Țările occidentale au vizat persoane bogate, bănci, întreprinderi și întreprinderi de stat.
Se crede că Rusia a intrat în incapacitate de plată a unei datorii pentru prima dată din 1998, după ce a ratat un termen cheie.
Statele Unite au interzis Rusiei să efectueze plăți ale datoriilor folosind cele 600 de milioane de dolari pe care le deține în băncile americane, ceea ce face mai dificilă rambursarea împrumuturilor sale internaționale.
Activele băncii centrale a Rusiei au fost înghețate, pentru a o împiedica să folosească rezervele de 630 de miliarde de dolari (470 de miliarde de lire sterline) pe care le deține în valută.
Marile bănci rusești au fost eliminate din sistemul internațional de mesagerie financiară Swift, ceea ce va întârzia plățile către Rusia pentru exporturile sale de petrol și gaze.
Marea Britanie a exclus principalele bănci rusești din sistemul financiar britanic, a înghețat activele tuturor băncilor rusești, a interzis firmelor rusești să se împrumute și a impus limite la depozitele pe care rușii le pot face la băncile britanice, iar acestea sunt doar câteva dintre sancțiunile impuse Moscovei.