Lovitura decisivă pentru pensionarii cu aceste pensii: este inevitabil pentru români, iar decizia vine direct de la Bruxelles
Aceste pensii se vor reduce: este vorba despre pensiile speciale. Banca Mondială trimite raportul care va spune cu cât trebuie să fie tăiate aceste tipuri de pensii.
În acest context, Premierul Nicolae Ciucă merge la Bruxelles pentu a negocia PNRR, inclusiv pe tema pensiilor speciale.
Aceste pensii vor fi probabil eliminate
Ca referință, în România, sunt peste nouă mii de pensii speciale, iar Guvernul ia în calcul posibiltatea ca aceste pensii sa fie impozitate. În acest sens, o variantă este ca impozitarea pensiilor speciale să fie însoțită de scutirea de impozit pentru pensiile mai mici de 3.000 de lei pentru a elimina inechitățile din sistem.
La un calcul simplu, statul român plătește anual aproximativ 13 miliarde de lei pentru pensiile speciale. Țara noastră s-a angajat, prin Planul Național de Redresare și Rezililență trimis la Bruxelles, ca până la sfârșitul anului 2022 să elimine pensiile speciale (magistrații, foștii parlamentari, Corpul Diplomatic, personalul aviatic, și angajații din ministerele de Interne și al Apărării Naționale, SRI și alte instituții). În caz contrar, riscăm să pierdem banii din program.
Așadar, Ciucă va negocia la Bruxelles, cu Ursula von der Leyen, programul PNRR. Șeful Executivului declara că va încerca să negocieze PNRR astfel încât aceste pensii ocupaționale să fie păstrate de România. Mai exact, Premierul Nicolae Ciucă și miniștrii de resort de la Interne și Apărare au anunțat că nu vor să renunțe la pensiile pe care le primesc militarii și cei din MAI.
Mai mult, pensiile private Pilon 2 urmează să sufere o serie de schimbări radicale, după ce un proiect de lege tocmai a trecut de Camera Deputaților, săptămâna trecută. Proiectul a fost adoptat cu 254 de voturi „pentru” şi 6 abţineri. Românii trebuie să știe că inițiativa legislativă prevede schimbări de natură fiscală ce impactează direct cu Pilonul 2 de pensii private.
Documentul ce a primit undă verde de la deputați stipulează, foarte clar, să nu se impozitele contribuțiile celor aproape 8 milioane de persoane ce pompează bani în sistem, lună de lună, ci doar câștigurile. Poți citi mai multe detalii aici.