21 oct. 2022 | 16:16

Pensiile românilor, schimbate radical în prag de iarnă: ce se întâmplă cu banii milioanelor de oameni

ACTUALITATE
Pensiile românilor, schimbate radical în prag de iarnă: ce se întâmplă cu banii milioanelor de oameni

Pensiile private Pilon 2 urmează să sufere o serie de schimbări radicale, după ce un proiect de lege tocmai a trecut de Camera Deputaților, în această săptămână. Proiectul a fost adoptat cu 254 de voturi „pentru” şi 6 abţineri.

Românii trebuie să știe că inițiativa legislativă prevede schimbări de natură fiscală ce impactează direct cu Pilonul 2 de pensii private.

Ce se întâmplă cu banii pensionarilor, decizia s-a luat și e definitivă

Documentul ce a primit undă verde de la deputați stipulează, foarte clar, să nu se impozitele contribuțiile celor aproape 8 milioane de persoane ce pompează bani în sistem, lună de lună, ci doar câștigurile.

Acest proiect este văzut ca unul de mare importanță pentru stabilitatea economică a viitorilor pensionari ai țării, dar și pentru economia noastră națională, în general.

„România a avut trei reforme bune: cota unică, regimul microîntreprinderilor şi Pilonul II, trei reforme care au ajutat şi ajută în continuare economia. Proiectul încurajează Pilonul II, nu se impozitează contribuţia la Pilonul II, doar câştigurile.

Dacă vrem să nu mai avem concursuri cu cine creşte pensiile mai mult, să nu mai avem pensii dependente de factorul politic, de pixul unui ministru sau preşedinte de partid, atunci calea, soluţia este Pilonul II. Este singurul pilon cu adevărat contributiv.

Nu pensiile speciale, nu alte tipuri de sisteme speciale care favorizează pe unii sau alţii, ci un sistem la care cu adevărat contribuim, în care toţi plătim, toţi avem randamente foarte bune”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui.

Modificările la care facem referire urmează să se aplice începând cu 1 ianuarie 2024.

Aproximativ opt milioane de români cotizează lună de lună la Pilonul 2 de pensii, cu gândul la un trai tihnit la bătrânețe.

Amintim că Pilonul 2 este obligatoriu persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare şi contribuie la sistemul public de pensii. De altfel, sistemul e facultativ pentru persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public de pensii.