Locuitorii din Sumî, puși să respire prin bandaje de tifon după o scurgere de amoniac
O scurgere de amoniac la o uzină chimică din orașul Sumî, din estul Ucrainei, a contaminat o zonă pe o rază de peste cinci kilometri. Guvernatorul regional din Sumî, Dmytro Zhyvytskyy, nu a spus care a fost cauza scurgerii, care se presupune că a avut loc în jurul orei locale 4:30.
Scurgere de amoniac în Sumî. Locuitorii, puși să respire prin bandaje de tifon
În acest sens, oamenii au fost sfătuiți să respire prin bandaje de tifon îmbibate în acid citric. Uzina Sumykhimprom este localizată la periferia orașului Sumî, care are o populație de aproximativ 263.000 de locuitori. Aceasta a fost bombardată în mod regulat de trupele rusești în ultimele săptămâni.
În formă pură, este cunoscut sub numele de amoniac anhidru. Amoniacul este, de asemenea, produs în corpul uman și se găsește în mod obișnuit în natură. Este esențial în organism ca element de bază pentru producerea proteinelor și a altor molecule complexe. În natură, amoniacul apare în sol din procesele bacteriene. De asemenea, este produsă atunci când plantele, animalele și deșeurile animale se descompun.
Ce este amoniacul și efectele sale asupra organismului
Amoniacul este un gaz incolor, foarte iritant, cu un miros puternic. Se dizolvă ușor în apă pentru a forma o soluție de hidroxid de amoniu care poate provoca iritații și arsuri. Gazul de amoniac este ușor comprimat și formează sub presiune un lichid limpede, incolor. De obicei, este livrat ca lichid comprimat în cilindri de oțel. Amoniacul nu este foarte inflamabil, dar recipientele cu amoniac pot exploda atunci când sunt expuse la căldură mare.
Majoritatea oamenilor sunt expuși la amoniac prin inhalarea gazelor sau vaporilor acestuia. Deoarece amoniacul există în mod natural și este prezent și în produsele de curățare, expunerea poate apărea din aceste surse. Utilizarea pe scară largă a amoniacului în ferme și în locații industriale și comerciale înseamnă că expunerea poate apărea și în urma unei eliberări accidentale sau a unui atac terorist deliberat.
Când amoniacul intră în organism ca urmare a respirației, înghițirii sau contactului cu pielea, acesta reacționează cu apa pentru a produce hidroxid de amoniu. Această substanță chimică este foarte corozivă și dăunează celulelor corpului la contact.
Amoniacul este coroziv. Severitatea efectelor asupra sănătății depinde de calea de expunere, de doză și de durata expunerii. Expunerea la concentrații mari de amoniac din aer provoacă arsuri imediate ale ochilor, nasului, gâtului și căilor respiratorii și poate duce la orbire, leziuni pulmonare sau moarte. Inhalarea unor concentrații mai mici poate provoca tuse și iritații ale nasului și gâtului.
Înghițirea amoniacului poate provoca arsuri la nivelul gurii, gâtului și stomacului. Contactul cu pielea sau ochii cu amoniacul concentrat poate provoca, de asemenea, iritații și arsuri.
Pentru a reduce efectele expunerii la amoniac, este important să spălați ochii și pielea cât mai repede posibil cu cantități mari de apă.
Nu există un antidot pentru otrăvirea cu amoniac, dar efectele amoniacului pot fi tratate, iar majoritatea victimelor se recuperează. Persoanele care prezintă semne și simptome grave (cum ar fi tuse severă sau constantă sau arsuri în gât) pot avea nevoie de îngrijiri spitalicești.