Forțele ruse pregătesc noi atacuri în Kiev, Harkov și Sumî

Forțele ruse pregătesc noi atacuri în Kiev, Harkov și Sumî

Statul Major al armatei ucrainene a declarat că forțele ruse încearcă să își consolideze pozițiile ocupate, pregătindu-se de noi atacuri în capitala ucraineană, dar și în alte orașe precum Harkov sau Sumî. „Inamicul formează şi deplasează rezerve strategice la frontierele noastre“, acuză Ucraina. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Forțele ruse pregătesc noi atacuri în Kiev, Harkov și Sumî

Luni dimineață, armata ucraineană a anunțat că trupele ruse încearcă să-și consolideze pozițiile ocupate și să mențină ritmul ofensivei, pregătind noi atacuri la două săptămâni și jumătate de la debutul „operațiunii militare speciale“ a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, transmite DPA.

„Inamicul formează şi deplasează rezerve strategice la frontierele noastre“, a spus Statul Major al armatei ucrainene în buletinul său informativ cotidian.

Se așteaptă ca noile atacuri ale trupelor ruse să aibă loc la Harkov, Sumî şi în suburbia Brovari a capitalei Kiev. Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite când un obuz a lovit o clădire rezidenţială luni dimineaţa în Kiev, a transmis televiziunea ucraineană, potrivit Reuters.

La rândul său, consilierul Ministerului de Interne ucrainean, Anton Gheraşcenko, a declarat că doi ucraineni au fost uciși, iar trei spitalizați.

Ucraina acuză Rusia că distruge infrastructura fixă civilă şi militară din ţară, încălcând dreptul umanitar internaţional.

Citește și: Atacurile rușilor s-au mutat la granița cu Polonia. O bază militară pentru exerciții NATO, bombardată

Va avea loc o întâlnire între președinții celor două țări?

De pildă, în regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, armata lui Putin s-a concentrat în special pe avansarea către Severodoneţk, potrivit Statului Major al armatei ucrainene. Totuși, în oraşele Topolske şi Şpakivka, din regiunea Harkov, trupele ruse au înregistrat pierderi.

În paralel cu invazia rusă continuă și eforturile diplomatice, președintele ucarinean, Volodimir Zelenski, declarând că unul dintre obiectivele esențiale ale negocierilor este acela de a se ajunge la o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin.

„Delegaţia noastră are o sarcină clară – să facă totul pentru a avea loc o întâlnire între preşedinţi“, a spus liderul de la Kiev într-un mesaj video difuzat luni.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a exclus posibilitatea unei întâlniri Putin-Zelenski.

Reamintim că astăzi are loc cea de-a patra rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, prin videoconferință (mai multe detalii AICI).