Locul din lume unde fetele devin băieți la 12 ani. Explicația medicilor pentru fenomenul bizar
Pubertatea se simte ciudat pentru oricine. Pentru alții se simte mai ciudat decât ți-ai putea imagina. De exemplu, băieții dintr-un sat din Republica Dominicană nu au habar că sunt băieți până pe la 12 ani. Condiția este destul de rară și este cauzată de o deficiență a unei enzime.
Salinas este un sat din Republica Dominicană, unde copiii par să-și schimbe sexul când ating adolescența. Cazul remarcabil afectează puțin peste 1% dintre băieți. Regiunea a primit numele de „Guevedoce”, care înseamnă „organ masculin la 12 ani”. S-ar părea că acești adolescenți sunt „mai întâi femei, iar mai apoi bărbați”. Asta pentru că sunt complet feminini la naștere și sunt crescuți ca fetițe.
„Când se nasc, arată ca fetele. Nu au testicule și dau impresia de vagin”, spune un reporter The Telegraph. „Abia atunci când se apropie de pubertate, organele masculine cresc”.
Când pubertatea se instalează, adolescenții sunt crescuți ca bărbați, deși unele semne semnificative sunt departe de moștenirea lor biologică. „În afară de faptul că organele sunt ușor subdimensionate, totul funcționează. Adolescenții devin bărbați și se comportă ca atare, chiar dacă barba abia li se vede, iar prostata le este mai mică”, adaugă reporterul.
Copiii „Guevedoces” posedă cromozomul Y și au organe interne masculine. Însă, din exterior, ei par a fi de gen feminin la naștere și sunt crescuți drept fete.
Cum la prima vedere acești băieți dau impresia că sunt fete, și numele pe care le primesc sunt feminine. Odată ce se instalează masculinitatea, unii își schimbă numele, însă alții trăiesc toată viața cu numele primit la naștere.
Condiția nu este întâlnită doar în regiune din Republica Dominicană. Ea se găsește și în Turcia sau Noua Guinee. În articolul The Telegraph, reporterul povestește cum a întâlnit un astfel de băiat. Numele lui este Johny, dar s-a născut ca Felicita. Transformările prin care a trecut l-au marcat, după cum spune, dar schimbarea i-a făcut bine.
Asta pentru că nu-i plăcea să poarte fuste sau să se joace cu fetele. Dorința lui era să se joace cu roboți și să alerge cu băieții. În ciuda faptului că a fost tachinat la școală, schimbarea a fost una pozitivă pentru el. Descoperirea copiilor Guevedoce a fost făcută în urmă cu decenii de Julianne Imperato, endocrinolog de la Universitatea Cornell din SUA, care a călătorit în Republica Dominicană în anii ’70.
Imperato și colegii ei au constatat că o deficiență a enzimei 5-a-reductază a fost responsabilă pentru condiția rară a acestor adolescenți. Fără această enzimă, organismul nu creează hormonul sexual de sex masculin dihidrotestosteron (DHT) și împiedică dezvoltarea organelor sexuale masculine. Asta până când începe pubertate, când cresc nivelurile de testosteron.
Această transformare a copiilor ”Ghevedoces” este sărbătorită de localnici, iar aceștia își asumă rolul de mascul în societate. Ba mai mult, se crede că Las Salinas se datorează unui efect numit „efectul fondatorului” sau „efectul gâtului de sticlă”, care se întâmplă pentru că sătenii sunt înrudiți între ei, fiind izolați din punct de vedere geografic.